Ami az embereknek buli, az a kutyák nagy részének rémálom

2022. december 31. 08:29 | Szabó Judit

A kutyák nagy része fél a dörgéstől, a villámlástól, valamint a tűzijáték és a petárda hangjától. Éppen ezért visszatérő probléma, hogy szilveszter éjjel több házikedvenc is elkóborol, mert rosszul viseli az extrém hangzavart.

Ami az embereknek buli, az a kutyák nagy részének rémálom. A házikedvenceink nem csak a dörgéstől félnek, hanem a petárdától és a tűzijátéktól is. Ez leginkább a kint tartott ebeknél okozhat problémát. Míg a benti kutyus odakuporodhat gazdájához, vagy elbújhat a lakásban, addig az udvaron tartott képes elszökni, ha megijed. A Reménylak Állatvédő Egyesület önkéntese szerint sok a felelőtlen állattartó. 

– A legfontosabb dolog az, hogy mi magunk nyugodtak maradjunk. Ha nyugtalan a kutya, akkor nem kell megvigasztalni, mert megerősítjük a kutyában ezt a viselkedést, hogy jogos a félelme. A legfontosabb szerintem az, hogy biztonságos helyre tudják helyezni a kutyákat – fejtette ki Malatyinszki Tímea.

Elmondta azt, is, hogy ha elszökik a házikedvenc, sok esetben be sem tudják azonosítani, mert nincs beregisztrálva, vagy rossz telefonszám van megadva. Az önkéntes azt tanácsolja, hogy szilveszter előtt mindenki ellenőriztesse állatorvosával az adatokat. Véleménye szerint fontos az is, hogy az állat nyakában legyen biléta a gazdája elérhetőségével. 

Az önkéntes arra kér mindenkit, hogy ha találnak egy elkóborolt kutyát, akkor vigyék el beolvastatni a chipet. A Békéscsabai Állatvédő Egyesület jelezte, hogy ha bárki talál elkóborolt kutyát, azonnal hívja a gyepmesteri telephelyet, amíg kiérkeznek, addig vigyék haza az állatot, vagy maradjanak ott vele. 

További programok »

FEL