Tüzelőanyagok – magasabbak az árak, hosszabb a várólista Békés megyében is

2022. augusztus 9. 15:55 | Vári Bianka

A nemrégiben bejelentett rezsirendeletet követően a legtöbb háztartásban azt számolgatják, mennyit kell majd fizetniük az elhasznált energiáért. Sokan a spórolás mellett döntenek annak érdekében, hogy az átlag alatt maradjon a gáz- és áramfogyasztás, míg vannak olyanok is, akik alternatív lehetőségeket keresnek.

Néhány hete még gondolkodás nélkül gyújtotta be a tűzhelyet, vagy kapcsolta fel a világítást Vicziánné Evanics Irén. Mint mondta, nincs megijedve az emelkedő energiaáraktól, mert nem lépi túl az átlagfogyasztást, de ezentúl jobban fog takarékoskodni.

– Nagyon kell spórolni. Én például nem szeretek sötétben tévét nézni, ezért fel szoktam kapcsolni a villanyt, de ezentúl le fogom kapcsolni. Vagy pedig kihúzom a konnektorból azokat az elektromos dolgokat, amelyek fogyasztják az áramot. Ezzel tudok csak spórolni, semmi mással - fogalmazott, hozzátéve, hogy a lakásában néhány éve korszerű a fűtésrendszer, ezért az gazdaságosan üzemel, azonban 20 foknál sosem fűti melegebbre otthonát.

Sokan keresnek energia-hatékony megoldást a téli fűtési szezonra. Az egyik helyi, napelemek beüzemelésével foglalkozó vállalkozás ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban megsokszorozódott az érdeklődők száma, és sokan azonnal a vásárlás mellett döntenek. Trényi Péter hozzátette azonban, hogy az ország beszerzési forrásai nincsenek felkészülve arra, hogy azonnal kiszolgálják a megnövekedett igényeket.

 

Illusztráció: pixabay.com

Illusztráció: pixabay.com

 

– Számunkra is megdöbbentő, hogy amikor elmondunk egy rendszerárat, és itt sok millió forintról van szó – attól függően, hogy milyen rendszerekről beszélünk: okos, hagyományos, optimalizált vagy hibrid, kinek milyen anyagi forrásai vannak, de akár 4-5 millió forintos megrendelés is lehet – itt helyben szeretnének fizetni – magyarázta az ügyvezető.

Hozzátette, hogy a nagyfokú érdeklős miatt egyre hosszabb a kivitelezési várólista. Jelenleg minimum 2 hónapot kell várni, de a beszerzési források függvényében akár 3-4 hónapba is telhet egy most megrendelt rendszer telepítése. Hasonló a helyzet a tüzépeken is. A kormánybejelentés óta mintegy megötszöröződött az érdeklődés a tüzelőanyagok iránt – számolt be az egyik békéscsabai telep vezetője. A legtöbb helyen a vásárlók azonnal elviszik a fűtőanyagot, amint az megérkezik.

– A tűzifára egy hónapos előjegyzéseink vannak, körülbelül egy hónapra tudunk fát szerezni. Korábbi napi 1-2 kamion fát tudtunk feldolgozni, ennek a beszerzése visszaesett heti egyre. Erdélyben nagyon sok cég próbál fát vásárolni, és nem tudják kiszolgálni a magyar partnereket. A magyar erdőgazdaságok pedig az idénre már nem is nagyon tudnak felvenni fa megrendelést – taglalta Ádám Pál.

A tüzépvezető azt is elmondta, hogy a feketekőszén beszerzése nagyon bizonytalan, barnakőszénből azonban van elérhető készlet. A hosszabb előjegyzési idő és a szűkösebb mennyiség mellett magasabb árakkal is számolni kell, amelyek a tűzifa és a barnakőszén esetében 20-30 százalékkal, a feketekőszén esetében pedig még ennél is nagyobb mértékben emelkedtek.

További programok »

FEL