Feltárultak a csabai napelempark titkai – galériával

2024. március 19. 18:35 | Bere Mátyás

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület keddi eseményén a résztvevők a Városi Sportcsarnok melletti napelemparkot vették szemügyre. A látogatásra az egyesület "Nevezetes építményeink" című városismereti programsorozatában került sor.

Az eseményen Kovács Gyula, a Békéscsaba Energia ESCO Kft. ügyvezető igazgatója a SMART Grid-látogatóközpontban informatív bemutatót tartott a városi napelempark múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Bemutatta a rendszer energiatároló modulját, amely – egy több részből álló akkumulátor-rendszerként – el tudja tárolni a pluszban megtermelt áramot, majd amikor a napelemrendszer nem állít elő elektromosságot, akkor az akkumulátorokból nyerik ki azt.

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– A rendszer egy korszerű és biztonságos napelempark, mely tulajdonképpen önmagában működik, de a hatékony fennállás érdekében kalibrálják, finomhangolják azt. A rendszerben több mint 3000 panel és két 650 kilowattos inverter kapott helyet, ezek szintén tovább bővíthetők – fogalmazott Kovács Gyula. Hozzátette: a napelempark fontos szerepet játszik az általa termelt energiával ellátott intézmények költségcsökkentésében.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az ügyvezető igazgató elmondta: a cég kiemelt hangsúlyt helyez a kutatómunkára, vizsgálva a termelés és a fogyasztás mértékét, minél pontosabb előrejelzésekkel dolgozva.

– A projekt fontos része az okosvárosi stratégiának. Fontos kiemelni, hogy a napelemek egy része megemelt állványzaton áll, ami későbbi fejlesztésekkor parkoló autók árnyékadója is lesz majd az áramtermelés mellett –vetítette előre Kovács Gyula.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Hrabovszky Éva, a városvédő egyesület alelnöke a látogatás kapcsán úgy fogalmazott, hogy a város egyik modern értékét nézhették meg. Mint mondta, az egyesület célja, hogy ismeretszerző igénnyel járják körül a város nevezetességeit, hallgassák meg történeteit és ismerjék meg izgalmas, innovatív projektjeit.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL