Rezsicsökkentés: megyénkben is nagy az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt

2022. augusztus 6. 07:22 | Vincze Attila

Nagy az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt Békés megyében. Amióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés módosítását, egyre többen döntenek úgy, hogy napelemet szereltetnek fel az ingatlanjukra, kiváltva ezzel a hagyományos energiaforrásokat. A szakemberek szerint a nagyértékű beruházás akár néhány éven belül megtérülhet.

Az újkígyósi Szőke család is úgy döntött nemrég, hogy napelemet telepít a családi házuk melléképületének tetejére. Valószínűleg a következő időszakban egyre többen tesznek hasonlóan, hiszen az energiaárak növekedése miatt sokan szeretnék élni a korszerű energetikai megoldással.

– Már régóta gondolkoztunk a napelem elhelyezésén, mert amióta emelkedni kezdett az energiahordozók ára, egyértelművé vált, hogy napelemet teszünk a házra, így ezzel a teljes energiafelhasználásunkat ki tudjuk váltani – mondta Susán Éva.

A napelemes rendszerek kivitelezését végző Termokamera Kft. irodájában is nagy a forgalom. Amióta a kormány néhány hete bejelentette, hogy augusztustól csak az átlagfogyasztásig jár a rezsicsökkentés, ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a technológia iránt.

– Az energiaárak elszabadulása arra ösztönzi az embert, hogy próbálja meg saját maga megtermelni az energiát, mert nem tudni, hogy a gázzal mi lesz, vagy a villannyal. Gázt sajnos nem tudunk termelni, de villanyt igen, mert süt a nap nálunk is – fogalmazott Gál Csaba, aki a családjával érdeklődött a lehetőségekről.

 

Megnőtt az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt. Fotó: behir.hu

 

A jövőbeni spóroláshoz egyelőre azonban némi türelemre van szükség. A nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis egyre hosszabb a várólista, minimum 2, de akár 3-4 hónapot is várni kell a napelemek felszerelésére.

– Korábban volt, hogy 10 érdeklődőből 2 rendelte meg a napelemet, de volt olyan időszak, amikor 20-ból 1. Mára az arány megfordult: 10-ből 9-en anélkül, hogy túlzottan sokat gondolkodna, azonnal megrendeli a kollektort, lehetőleg minél hamarabb – magyarázta Trényi Péter, a Termokamera Kft. ügyvezetője.

A cégvezető hozzátette, hogy a napelemes rendszer nagyságától függően az energiaárak drágulásával a több millió forintos telepítési költség akár néhány év alatt megtérülhet, különösen akkor, ha a vevő valamilyen támogatást is igénybe vesz a vásárláskor.

További programok »

FEL