Tudnivalók a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásáról

2020. október 28. 07:21 | behir

A rehabilitációs és a rokkantsági ellátás megállapítását követően is dolgozhatnak a megváltozott munkaképességű személyek.

Keresőtevékenység akár napi 8 órában is folytatható. Fontos tudni azonban, hogy akinek a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, azaz idén a 241.500 forintot, 10 napon belül értesítenie kell a rehabilitációs hatóságot.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása esetén a szociális hozzájárulási adóból részkedvezmény érvényesíthető, amely a munkaadó és a munkavállaló szempontjából egyaránt kedvező. Megváltozott munkaképességű az a személy, akinek az egészségi állapota a hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, illetve aki 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, majd ezt követően rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesült.

A kedvezmény alapja megegyezik a foglalkoztatott után megállapított adóalappal, de az legfeljebb a minimálbér kétszereséig vehető figyelembe. A kedvezmény összege tehát jelentős, idén júliustól havonta a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 15,5 százaléka, azaz 49.910 forint.

A szociális hozzájárulási adókedvezmény megilleti a megváltozott munkaképességű egyéni vállalkozót, és a társas vállalkozó után is érvényesíthető.

A jogosultak a kedvezményt a komplex minősítésről szóló érvényes dokumentum, vagy az ellátás folyósítását igazoló határozat birtokában érvényesíthetik.

A rokkantsági ellátással, rehabilitációs ellátással, kedvezményekkel kapcsolatos további információk elérhetőek a www.bekesijarasok.hu honlapon, vagy személyesen Békéscsabán, a Munkácsy u. 4. szám alatti rehabilitációs ügyfélszolgálaton.                                                                                                                            

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

FEL