Hasznos tudnivalók a társadalombiztosítási ellátások változásairól

2023. január 24. 14:00 | behir

A minimálbér, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak összege idén is növekedik.

Az Alaptörvény szerint anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár a törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

Januártól a minimálbér 232 000, a garantált bérminimum pedig bruttó 296 400 forintra emelkedett, mely kedvezően befolyásolja a társadalombiztosítási ellátások összegét is. A táppénz legmagasabb összege idén így napi 15 466,67 forint, míg a gyermekgondozási díj (GYED) maximuma havonta már bruttó 324 800 forint, és a hallgatói gyed is emelkedett.

Idén a munkavállaló, foglalkoztatott, vállalkozó által fizetendő társadalombiztosítási járulék mértéke változatlanul 18,5 százalék. A GYED, GYES, ápolási díj, és egyes ellátások összegéből 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot kell levonni. A munkáltatót, kifizetőt, egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt terhelő szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke tavaly már 13 százalékra csökkent, amelyből számos jogcímen adókedvezmény is érvényesíthető.

A munkaerőpiacra lépők, a három, vagy több gyermeket nevelő munkát vállaló nők, a megváltozott munkaképességű személyek, vállalkozók esetében továbbra is jelentős kedvezménnyel lehet számolni. Ugyanígy a szakképzettséget nem igénylő és a mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, vagy a kutatók utáni szochó kedvezmény is előnyös a munkaadók számára.

Az öregségi nyugdíj összegének számítási módja januártól lényegében nem változott. Idén az  1958-ban született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 65. életév betöltése. A Nők 40 program folytatódik, így öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül továbbra is jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL