Trianon 100 a 101. évben

2021. június 2. 17:20 | Sipos Gábor

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Munkácsy Mihály Múzeum a Trianon 100 emlékév keretében emlékkonferenciát szervezett a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma Termében szerda délután.

 

A közel 100 érdeklődőt vonzó Trianon emlékkonferencia célja, hogy tudományos előadásokon keresztül ismertesse Trianon és Békéscsaba kapcsolatát.

– Két meghívó van a kezemben – kezdte megnyitóbeszédét a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. – Az egyik 2020 novemberére szól, a másik a mai napra. Az őszi megemlékezés a pandémiás szabályok miatt elmaradt, de most bepótoljuk és biztos vagyok benne, hogy remek előadásokat hallhatunk majd – hangoztatta Ando György.

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter egy francia építészeti dokumentumfilm képsoraival hozta hasonlatba a magyar szívet, miszerint amikor egy képernyőn bemutatják a versailles-i Nagy-Trianon kastélyt, akkor a világon mindenki a remekművet látja, ellenben a magyarok keserű szájízzel nézegetik az épületet.

A rendezvényen Hatos Pál történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézet vezetője „Trianon előzménye: 1918–19-ben történt események” címmel, Szabó László, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója „A 19. század vége. Európa, Magyarország és a magyarok 1918–1920-ban címmel, illetve Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke „Az ország közepéről a határ mellé…” címmel tartott előadást.

További programok »

Kultúra

Martin Gábor: Őszintén adom át a mögöttem álló 70 év tapasztalatát

A nullás évek elején alig, hogy megjelent, azonnal tarolt is a digitális fényképezés. Ez derekasan megtizedelte az akkori középkorú képalkotókat. Valaki pályát váltott, más beleszomorodott a tétlenségbe. Van azonban olyan kolléga, akit a hetedik iksz fölött is bármikor be lehet vetni egy hétvégi sporteseményre. Míg Martin Gábor egy teljesen más fotósútra indult a digitális galaxison.
09:20
FEL