Egy évtized alatt több mint egymillióval csökkent a szegénységben élők száma

2021. november 30. 10:19 | Erdei-Kovács Zsolt

A szociális ügyek fontosságáról szóló konferenciát rendeztek Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A szakmai fórumot a Tegyünk az Élhető Magyarországért Egyesület szervezte.

Karácson Zoltán, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az elsődleges cél a társadalmi kapcsolatépítés, ugyanis nagyon fontosnak tartják, amit a kormány tett a családokért, a nyugdíjasokért és általánosságban a szociális területen az eltelt tíz évben. Abba a rendszerbe, amelynek a megvalósítása jelenleg is zajlik, a civil szervezetek is be tudnak kapcsolódni, ki tudják egészíteni és segíteni tudják a kormányzat munkáját, akár az oktatás, az otthonápolás, vagy más egyéb területen.

Karácson Zoltán, a Tegyünk az Élhető Magyarországért Egyesület elnöke - Fotó: MTI/Lehoczky Péter

 

Az egyesületet 2013-ban különböző végzettségű szakemberek hozták létre. Elsődlegesen a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását tűzték ki célul, valamint az is fontos, hogy a szociokulturális háttér okozta hátrányokat csökkenteni, mérsékelni lehessen. Az eszközök között az oktatás, a képzés, a tréning és a hasonló konferenciák szervezése szerepelnek azért, hogy minél több információt tudjanak eljuttatni a célcsoportjukhoz.

– A konferencia célja az, hogy átfogó képet fessen a szociális ágazatról. A kormányzati intézkedéssorozat ismertetésén túlmenően a családok helyzetét, a képzés és a foglalkoztatás, illetve az esélyteremtés témakörét is nagyító alá vertték az előadók, de szó volt a védőnői hálózatról és a civilek ilyen irányú erőkifejtéseiről is – foglalta össze Krizsán Anett. A Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója hozzátette, a kormányhivatal elkötelezett ezekben a kérdésekben, és minden ilyen meghívásnak nagyon szívesen eleget tesznek.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár - Fotó: MTI/Lehoczky Péter

 

Nem szabad kategóriák szerint megítélni, hogy ki a felebarátom és ki nem az. Legyél annak a fivérednek és nővérednek a felebarátja, akit nehézségben látsz – idézte Ferenc pápa szavait az igazgató asszony. A résztvevők között Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára és Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megtalálható volt.

Langerné Victor Katalin előadásában azt mondta, vannak eredményei a tíz éve tartó felzárkózási programoknak: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint egymillióval sikerült csökkenteni a szegénységben és kirekesztettségben élők számát. Országos és célzott, egyes településekre szabott programokkal pedig azt sikerült elérni, hogy a romák foglalkoztatottsága 25 százalék környékéről 50 százalék közelébe emelkedett.

Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára - Fotó: MTI/Lehoczky Péter

 

A helyettes államtitkár emlékeztett: Magyarország már a második, tízéves roma stratégiát fogadta el és az Európai Unióban egyedülálló, hogy hazánkban a kormány valósítja meg ezt a programot. Simon Attila István kiemelte: a 2022-es esztendőben szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásra megközelítőleg 1153 milliárd forint jut, ami a GDP négy százaléka. Ismertette, hogy a szociális ellátásokat naponta több mint hatszázezren veszik igénybe. Példaként hozta a tanya- és falugondnok rendszert, ami magyar sajátosságnak számít.

Az eredményeket összegezve elmondta, szociális gyermekétkeztetésre a 2010-es 31 milliárd forint helyett immár 87 milliárdra nőtt az állami támogatás összege. Az ápolási díj 2010-ben még mindössze 15 milliárd forintra volt tehető, jövőre azonban már 58 milliárd lesz; a gyermekek otthongondozási díjának összege 200 ezer forintra nő. Hozzátette, napjainkban 23 ezer gyerek nem a vér szerinti családjánál nevelkedik, 70 százalékukat sikerült nevelőszülőknél elhelyezni. A 12 évnél fiatalabbak esetén az arány majdnem 90 százalékos.

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár - Fotó: MTI/Lehoczky Péter

 

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár a konferencián arról beszélt, hogy 2010 óta a családokra, mint a nemzet építőköveire tekintenek; ettől remélik a demográfiai fordulatot, „amely megteremti a nemzet önfenntartását”. Aláhúzta, hogy jövőre meghaladja a 3500 milliárd forintot a családtámogatásra költött forrás, ez a GDP több mint 6 százaléka. Európában egyedül a francia intézkedések mérhetőek a magyar családpolitikai rendszerrel - jegyezte meg. Azt mondta, bár 1980 óta csökken az ország népességszáma, a csökkenés üteme az utóbbi években kicsivel mérséklődött.

Tavaly 40 éves csúcsot döntött a házasságkötések száma, miközben csökkent a válásoké.

A különböző családtámogatási intézkedések hatására 123 ezer gyerek született meg - sorolta az eredményeket. Azt is kiemelte: néhány családpolitikai intézkedés példa nélküli világszerte. Ezek között említette a négy gyermeket nevelő nők élethosszig tartó adómentességét vagy a nagyszülői gyed lehetőségét. Jövőre új elem lesz a 25 év alattiak szja-mentessége és a családok szja-visszatérítése - tette hozzá végül.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL