Tovább gyarapodott a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye

2023. szeptember 29. 15:45 | Hidvégi Dávid

Öt új, Munkácsy Mihályhoz köthető relikviával bővült a békéscsabai múzeum kollekciója. Az intézményben 2020 október elseje óta látható a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye.

Az 1930-as évek első felében Békéscsabára került, azóta folyamatosan gyarapodó műtárgycsoport eddig 584 darabot számlált. A múzeum gyűjteménye most öt új relikviával bővült, amely közül az egyik egy Munkácsy Mihályt ábrázoló fénykép, amelyet a dél-franciaországi, Bédarieux-ban, J. Raynaud fotóművész készített albumin technikával.

– A művészettörténészek vitatják az elkészítésének időpontját. Az egyik lehetséges év 1886, amikor Munkácsy Mihály a Krisztus Pilátus előtt című kép bemutatása végett az Amerikai Egyesült Államokba utazott. A kép hátoldalán egy 1891-es dátumot látunk kézírással. A képnek az a különlegessége, hogy Munkácsy aláírta és egy barátjának ajánlotta a felvételt, utóbbi kiléte egyelőre ismeretlen – fogalmazott Gyarmati Gabriella, művészettörténész.

 

A festőművész 1891-ben titkárával, Écsy Ferenc Józseffel járta az országot, hogy anyagot gyűjtsön a Honfoglalás című képéhez. A múzeum Munkácsy Mihály egyik neki szánt levelét vásárolta meg, amit egy budapesti szállodában írt meg. Feltehetően a második világháborúban megsérült, majd elbontott Hungária Nagyszállóban készült.

– A levélben a mester örömmel jelzi, hogy Budapestre érkezett és azonnal bizonyos felvételekről érdeklődik. Ezek a bizonyos fotográfiák az általa olyannyira régen várt Honfoglalás című képhez kapcsolódnak, amelynek elkészítésével 1890-ben bízta meg a magyar állam – tette hozzá.

 

 

Az intézményhez került a művész feleségének két névkártyája is.

– Az egyik névkártya, amin egy hosszas üzenet volt, az Munkácsy Mihály egyik titkárának Écsy Ferenc Józsefnek íródott. A névkártya tulajdonosa, Munkácsyné pedig több hölgy társaságában szerette volna megtekinteni Munkácsy Mihály műtermét és arra kérte a titkárt, hogy intézze ezt el neki – hangsúlyozta Bácsmegi Gábor múzeumigazgató.

A múzeum egy Munkácsy által Ostendében készített grafikai lapot is megszerzett, amely korábban a Munkácsy fürdőzik című tárlaton már látható volt. A relikviák ezentúl a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét gyarapítják.

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL