Tovább folyik a munka a felsőoktatás megújításáért

2017. február 6. 14:58 | Varga Diána

Új lendületet adott a békéscsabai felsőoktatás megújításáról szóló tárgyalásoknak a Modern Városok Program, a területtel foglalkozó munkacsoportjának újabb egyeztetése. Júniusig kormányelőterjesztésnek kell készülnie a fejlesztési irányoknak, többek között erről tájékoztatott Szarvas Péter, Kiss Tibor és dr. Árpási Zoltán a Szent István Egyetem (SZIE) békéscsabai campusán, február 6-án.

Békéscsaba polgármestere arról tájékoztatott: a helyi felsőoktatás megújításával foglalkozó Modern Városok Munkacsoport Budapesten tárgyalt február 3-án, ahol a békéscsabai campussal szembeni pozitív hozzáállást erősítették meg. Szarvas Péter leszögezte: fontos, hogy továbbra is legyen alapképzés helyben, hiszen Békés megye és a megyeszékhely is fejlődő pályán van, ezért szükség van a diplomásokra. Hozzátette azt is, hogy legkésőbb júniusig kormányelőterjesztést kell készíteni, amely magába foglalja a megújulás irányvonalait, azt, milyen épületfelújítások szükségesek a békéscsabai campuson, ezen kívül a kormány költségelemzést készít arra, mivel járna a Szent István Egyetem PPP terhének kiváltása. A városvezető arról is beszélt: az önkormányzat kész arra, hogy a 2017-2018-as tanévre beiratkozó, két évnél nem régebben érettségizett hallgatóknak egyszeri, 100 ezer forintos támogatást nyújtson (erről már döntés született), ha kell, lakást biztosítson a városba érkező egyetemi oktatóknak, és 25 millió forintos támogatást nyújtson, bizonyos feltételek teljesülésével.

Kiss Tibor oktatási ügyekért felelős alpolgármester arról beszélt: új képzési formák kellenek a főiskolára, ilyen lehet a műszaki és informatikai képzés – ezeknek a modern kor követelményeinek kell megfelelniük. Azt is elmondta, a megújulást segíteni kell. Az alpolgármester amellett, hogy arra bíztatta a felvételizőket: a Szent István Egyetem békéscsabai karát válasszák, arról is tájékoztatott, hogy a tervek szerint a Békéscsabai Szakkézpési Centrumot bevonnák a campus infrastruktúrájának kihasználásába, hiszen annak csak 20 százalékát használják.

dr. Árpási Zoltán, Szent István Egyetem, oktatási dékán-helyettes kérdésünkre elmondta, a campusnak mindenképp jó tenne, ha a PPP terhektől megszabadulna, az ugyanis könnyebb gazdálkodást tenne lehetővé. Emellett arról is beszélt, hogy a beiskolázási időszakban meg kell erősíteni arról mindenkit arról, hogy a SZIE jó választás, éppen ezért tartottak nyílt napokat, igyekeznek különböző csatornákon tájékoztatni a leendő hallgatókat.

FEL