Új fenntartót keresnek a békéscsabai campusnak

Összegezzük, amit eddig tudunk a felsőoktatásról kipattant vitáról

Több felsőoktatási intézménnyel is tárgyal a városvezetés azért, hogy megmaradjon a felsőoktatás Békéscsabán, egyelőre azonban képlékeny a helyzet. A város új fenntartót keresne, mivel a Szent István Egyetem 2018 után már nem tervezi újabb szakok meghirdetését.

A Szent István Egyetem egyedül nem tudja megoldani a békéscsabai gazdasági főiskolai képzés fenntartását, a csökkenő hallgatói létszámból adódó problémákat. A békéscsabai campus kihasználtsága a negyedére csökkent, és voltak olyan szakok melyeket el sem tudtak indítani – tájékoztatott Dr. Tőzsér János. A gödöllői egyetem rektora hangsúlyozta: nem gazdaságos a békéscsabai intézmény fenntartása.

– Itt az a kényszer, hogy előbb-utóbb erre megoldást kell találni. De ez szerintünk csak az egyetem, a minisztérium, az önkormányzat és a helyi vállalatok együttes gondolkodásával és anyagi szerepvállalásával képzelhető el – mondta el a rektor.

A januári közgyűlésen is tárgyaltak a kérdésről a képviselők, amely után az MSZP békéscsabai szervezete közleményt tett közzé. Eszerint a helyi felsőoktatás veszélyben van, és további lépéseket sürgettek. Kiss Tibor, oktatási ügyekért felelős alpolgármester erre reagálva úgy fogalmazott, hogy a város elkötelezett a békéscsabai felsőoktatás megtartására és fejlesztésére, véleménye szerint pedig a hasonló hangnemű nyilatkozatok rontják a campus pozícióit, és a továbblépés esélyeit. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is reagált, véleménye szerint az MSZP közleménye árt a békéscsabai felsőoktatás ügyének, így ugyanis csak hátráltatják azokat, akik dolgoznak a megoldáson.

– Olyan fenntartót kellene találni a békéscsabai campusnak, – mert a gödöllői egyetem kinyilvánította, hogy hosszútávon nem szeretne fenntartó maradni -, aki képzési szerkezetben változtatást tud eszközölni, a campus működésének pénzügyi biztonságát erősíteni tudja – hangsúlyozta a polgármester.

A felsőoktatás helyzetéről Szempont című magazinunkban Szarvas Péterrel is beszélgetünk.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,