A választás eredményét értékelték a békéscsabai pártok

2019. október 16. 10:20 | Hidvégi Dávid

A csabaiak Szarvas Pétert választották újra Békéscsaba polgármesterévé a múlt hétvégén, ezzel párhuzamosan jelölő szervezete, a Hajrá Békéscsaba Egyesület hét mandátumot szerzett a közgyűlésben. A Fidesz-KDNP további hét képviselői széket nyert el, míg két MSZP-s és egy DK-s városatya csatlakozik a grémiumhoz.

A Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje szerint az a legnagyobb probléma, hogy sokan nem ismerik őket. Gyebnár Dávid szerint a közösségi médián keresztül sem tudták elérni a szavazókat.

– Összeségében nem tagadhatom, hogy csalódott vagyok, ennek legfőbb oka az, hogy kitűztünk magunk elé egy célt. Ez az öt százalékos küszöb elérése volt, ugyanis arra számítottunk, hogy ezzel biztosan bejutunk a kompenzációs listán. Azonban hiába értük el az öt százalékot, nem nyertünk semmit, ugyanis a Fidesz-KDNP és Hajrá Békéscsaba Egyesület belháborúja gyakorlatilag elvitte a szavazatokat és a kompenzációs listát – fogalmazott a Mi Hazánk Mozgalom politikusa.

A Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika közös polgármesterjelöltje úgy látja, hogy jelentős átrendeződés lesz a békéscsabai közgyűlésben. Miklós Attila kijelentette, hogy nem változtatnak az eddigi irányon.

– Biztos, hogy kritikusan állunk majd minden kérdéshez. Azokat az ötleteket, amiket felvázoltunk a kampányunkban, azok egy megvalósítható alternatívát kínálnak – mondta az MSZP és az LMP jelöltje.

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt közös polgármesterjelöltje kompenzációs listán jutott be a képviselő-testületbe. Dancsó Tibor kiemelte, hogy a város érdekében támogatja majd a polgármestert.

– Mi nagyjából a papírformát hoztuk, nem nyertünk saját körzetet, végül listáról egy képviselőt tudunk bejuttatni a testületbe. A célunk az, hogy konstruktívan vegyünk részt a közgyűlés munkájában - tette hozzá Dancsó Tibor.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy öt képviselő jutott be a Fidesz-KDNP színeiben a közgyűlésbe. Ketten pedig kompenzációs listán szereztek képviselői széket. A párt megköszönte azoknak, akik éltek demokratikus jogukkal és elmentek szavazni.

– A tizenkét egyéni körzetből, ötöt nyertek meg a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei. Egyik politikai tömörülésnek sincs meg az abszolút többsége a közgyűlésben, ezért továbbra is konstruktív együttműködésre lesz szükség a polgármester és a képviselő-testület tagjai között – mondta az országgyűlési képviselő.

Szarvas Péterre 16 211 szavazat érkezett, ezzel az érvényes voksok 79 százalékát szerezte meg. A polgármester mellett hatan jutottak be közgyűlésbe a Hajrá Békéscsaba színeiben.

– Öt évvel ezelőtt sokak számára váratlan volt, hogy elindultam függetlenként a polgármesteri címért. Örülök és nagy-nagy köszönettel tartozom a város lakóinak, hogy polgármester lehettem, természetesen szeretném folytatni a munkát. Két fontos célkitűzés áll előttem: az egyik, hogy a városfejlesztés kérdéseiben ugyanilyen ütemesen haladjunk előre, ahogy ezt tettük eddig. A másik fontos ügy, hogy a város rendezettsége gondos és szorgalmas munkával javuljon, ebben szeretném majd a képviselőtársak együttműködését kérni – fogalmazott Szarvas Péter.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Hajrá Békéscsaba Egyesület hét, a Fidesz-KDNP hét, az MSZP-LMP összefogás kettő, a DK-Jobbik összefogás egy főt adhat majd a testületnek. Ezzel eldőlt, hogy egyik résztvevő sem szerzett abszolút többséget Békéscsabán.

 

További programok »

Itthon

FEL