Tóth Péter zongoraestje zárta a csabai ünnepi programsorozatot

2024. március 16. 14:19 | Csiffáry Zsuzsanna

A világszerte ismert zongoraművész, Tóth Péter jelenleg Amerikában él, azonban a napokban hazautazott ismét Békéscsabára, és március 15-én este ünnepi koncertet adott a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Tóth Péterrel esti fellépése előtt a Csabagyöngye Kulturális Központban találkoztunk, ahol még volt annyi időnk, hogy néhány gondolatot kérdezhessek tőle a műsor összeállításáról, illetve arról, hogy mit jelent számára Békéscsabán fellépni. 

A zongoraművész hangsúlyozta, hogy számára mindig is nagyon fontos volt a rendszeres fellépés Békéscsabán. Mint mondta, jó érzéssel tölti el olyan barátoknak, ismerősöknek játszani, akiket gyerekkora óta ismer. Annak ellenére, hogy jelenleg Amerikában él, a vármegyeszékhelyhez kötik az emlékek. 

Hozzátette azt is, hogy az esti műsor összeállításánál figyelembe vette a nemzeti ünnepet is. 

– Próbáltam olyan műveket is beletenni a műsorba, melyek kimondottan alkalomhoz illőek. Liszt Ferenc Funérailles című darabja például az 1848-as forradalom és szabadságharc leverésének emlékére íródott mű. Liszt Magyar Történelmi Arcképek című ciklusából is játszom négy darabot, melyek címei: Teleki László, Deák Ferenc, Petőfi Sándor és Mosonyi Mihály. Azt hiszem ezek mind magukért beszélnek, hiszen a magyar történelem nagy alakjairól van szó, akik – Mosonyi kivételével – komoly szerepet játszottak a ’48-as forradalomban is – fogalmazott Tóth Péter. 

A rendezvény konferansziéja, Király M. Alexandra kiemelte, hogy az est Liszt Ferenc és Munkácsy Mihály barátságát is előtérbe helyezi, amellyel a Munkácsy 180 emlékévhez kíván csatlakozni a Csabagyöngye Kulturális Központ. Az intézmény egy külön képzőművészeti aprósággal is kedveskedett a koncert erejéig, az előtérben Munkácsy Mihály eredeti vázlatát tekinthették meg az érdeklődők. 

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

További programok »

FEL