Történelmi fejlesztések Gyulán: beérett a város kitartó munkája 2022-ben

2023. január 5. 13:47 | Vincze Attila

A világban tapasztalható gazdasági nehézségek ellenére nagyot lépett előre Gyula városa 2022-ben. A tavalyi esztendőben többek között elindult az Airbus gyár termelése, emellett pedig számos infrastrukturális, valamint turisztikai fejlesztés zajlott a településen.

Tavaly júliusban indult el a termelés az új Airbus gyárban Gyulán. A világ élvonalába tartozó légiipari vállalat a város határában építette fel helikopter-alkatrészgyártó üzemét, amely által a település gazdasági ereje nagymértékben nő. A történelmi jelentőségű beruházás mellett azonban a városban több fontos fejlesztést is végrehajtottak 2022-ben. Ilyen volt például a Gyulakonyha Nonprofit Kft. új telephelyének átadása, mely mintegy 676 millió forintos európai uniós támogatás segítségével jöhetett létre. Mint ahogy Görgényi Ernő polgármester elmondta, az önkormányzati tulajdonban lévő közétkeztetési cég új konyháját az egykori relégyár épületének teljes körű felújításával alakították ki. 

 

 

– Ez az épület volt az Airbus előtt az utolsó olyan gyár, amelyet Gyulán építettek fel több mint negyven évvel ezelőtt, ahol a 70-es évek legvégén indult el a termelés. A felújítás azért is szimbolikus, mert sokáig pusztult az épület, de ezáltal most új életre kelt és a közétkeztetést szolgálja, ugyanakkor városképi szempontból is jelentős, hogy egy leromlott épület helyett egy szépen felújított homlokzat lett itt a Nürnbergi úton – hangsúlyozta.

A gazdaságfejlesztésen túl azonban a közlekedés terén is nagyot lépett előre a fürdőváros. Az egyik legjelentősebb ilyen beruházás a sportcsarnoknál kialakított elliptikus körforgalom megépítése volt, amely száz százalékban állami forrásból zajlott. A korábban rendkívül balesetveszélyes, nagyforgalmú csomóponton ezentúl sokkal biztonságosabban és gördülékenyebben lehet áthaladni. Egy másik, talán még fontosabb infrastruktúra fejlesztés a fürdőhöz közeli Tiborc utcában történt, amely egy milliárd forintos kormányzati támogatásból faltól falig megújult, illetve ugyanitt egy körforgalom is épült. A turisztikailag kiemelten fontos útvonal felújítását hosszú évek előkészítő munkája után hajtották végre.

 

 

– Ez a projekt azért is volt nagyon fontos, mert ez egy emblematikus része a városnak, tehát hogyha most valaki ide érkezik, akkor itt kulturált körülmények között tud parkolni, meg tudja a Várfürdőt közelíteni és keresztül tud menni a román határ irányába az elkerülő út irányába vagy pedig a belváros felé veszi az irányt, azaz látszik, hogy ez egy nagyon fontos, fő közlekedési útja a városnak – fogalmazott Kovács József, a térség országgyűlési képviselője.

A 2022-es esztendő nem telt el komolyabb turisztikai beruházás nélkül, hiszen augusztusban adták át a Várfürdő vízi gyermek-paradicsomát, amely elsősorban a Gyulára látogató családok szórakozását szolgálja.

További programok »

Gyula

Kétezer fürdőbelépőt adományoztak a Vöröskeresztnek

A Gyulai Várfürdő vezetése évek óta kötelességének érzi az egészséges életmód promotálását. E küldetésük kapcsán már több ezer belépőjeggyel, és véradások szervezésével is segítik a Magyar Vöröskereszt munkáját.
2023. március 20. 15:30
FEL