Körforgalom épül a gyulai sportcsarnoknál

2021. november 26. 14:40 | Papp Ádám Sándor

Mintegy 288 millió forintból épül körfogalom a gyulai sportcsarnoknál – jelentette be pénteken, sajtótájékoztatón Kovács József országgyűlési képviselő, Görgényi Ernő polgármester és Povázsai Pál, a NIF Zrt. Útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője.

Pénteken adták át hivatalosan is a munkaterületet a kivitelezőnek, a tervek szerint az útépítési munka jövő tavasszal kezdődhet meg és őszre már akár el is készülhet. Povázsai Pál, a NIF Zrt. Útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője tájékoztatott, hogy a körforgalmi csomópont létrehozásán túl minden irányból gyalogátkelőt és kerékpársávot alakítanak ki, korszerűsítik a közvilágítást és buszöblöket, parkolókat alakítanak ki a közelben. 

– Nem egy klasszikus körforgalom lesz, hanem elliptikus. Ez azért szükséges, mert az út geometriája indokolja, hogy az átmenő forgalom mindenképpen lassítson a körforgalom előtt. Minden irányból 3 méteres gyalogos és 2 méteres kerékpáros átvezetéseket létesítünk a forgalombiztonság növelése érdekében – tájékoztatott a szakember.

 

Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

 

A városi sportcsarnok körüli kereszteződés az egyik leginkább balesetveszélyes csomópont a városban – erről már Görgényi Ernő polgármester beszélt. A városvezető kiemelte, hogy a Belső- és az Észak-Törökzugi lakótelepen, valamint a kettő közötti kertvárosi részen több, mint négyezren élnek és így a forgalom is nagy a területen. 

– Rengetegen haladnak át napi gyakorisággal ezen a csomóponton és sokan a belváros irányából mennek át ezen az útvonalon Törökzug felé, ahol bölcsőde, óvoda, a lila iskola és a Coronella orvosi centrum van. Az új körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést, és gyorsabban át lehet majd hajtani ezen a nagy forgalmú kereszteződésen, amint azt már tapasztalhatjuk az önkormányzati beruházásban 2019-ben megépített Béke sugárúti körforgalom esetén is. Már régóta szerettük volna megvalósítani a körforgalom kialakítását ezen a területen, örülünk, hogy hamarosan elkezdődhet a fejlesztés – hangsúlyozta a polgármester. 

Kovács József országgyűlési képviselő is örömét fejezte ki a beruházással kapcsolatban. Elmondta, hogy fontos a közlekedésbiztonság növelése és a balesetek számának csökkentése. Hozzátette: városszerte több helyszínen is várható hasonló változtatás, ezért a vasútállomás előtti részen éppen a körforgalmi létesítmény tervezése van folyamatban.

 

További programok »

FEL