Folyamatosan fejlesztik a gyulai Airbus-gyár környékét

2021. augusztus 16. 19:11 | Erdei-Kovács Zsolt

Közel 1,2 milliárd forint értékben újul meg a Gyula határában található Rosu utca. A jelenleg makadámútként jellemezhető, mintegy 820 méter hosszú szakasz teljes átépítésének legfőbb oka az, hogy az Airbus Helicopters-gyár közvetlen szomszédságában, vagyis a déli ipartelepen helyezkedik el.

A gyulai önkormányzat március végén nyújtott be pályázatot a déli iparterület fejlesztésére. A projektet a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkársága támogatásra érdemesnek ítélte. A tervezet összköltsége: 1 milliárd 193 millió forint, a támogatási intenzitás pedig 100 százalékos, ami azt jelenti, hogy nem igényel önerőt. A helyhatóság közlése szerint a déli iparterület – a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánított Airbus Helicopters-gyár építésének köszönhetően – jelentős fejlődésnek indult. Az önkormányzat célja, hogy tovább fejlessze a déli iparterület beruházási területeit, javítsa az idetelepülő vállalkozások működési körülményeit.

Az Airbus üzem mellett egy felületkezelő cég üzeme is megépül és azon dolgoznak, hogy az elkövetkező években és évtizedekben mind több és több vállalkozás települjön ide – fogalmazott kérdésünkre Görgényi Ernő. A polgármester hozzátette, ezen célok eléréséhez fejleszteni szükséges a közműveket, a megközelíthetőséget, az infrastruktúrát. A csabai utat és a 44-es elkerülő utat összekötő Rosu utca teljes átépítése a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) iparterületek és ipari parkok rehabilitációjára, fejlesztésére kiírt pályázatnak köszönhetően valósulhat meg. Ennek keretében 822 méter hosszan, 7 méter szélességben új út épül. Süllyesztett útszegéllyel, zárt csatornán megoldott csapadékvízelvezetéssel és közvilágítással látják el.

822 méter hosszú és 7 méter széles lesz az új út

 

Kiépül az ivóvíz-gerincvezeték és a szennyvízcsatorna, elhelyezik a telekommunikációs kábeleket, és még gáz gerincvezetéket is építenek. A pályázati forrás kizárólag a közlekedési út építésére és a telekhatáron kívüli közművek kiépítésére fordítható, a pályázat nem támogatja gyalogos és kerékpáros létesítmények építését, így ezeket más forrásból, pályázaton kívül alakítják majd ki. A Rosu utcára vonatkozó beruházást részletező sajtótájékoztatón az is elhangzott: eddig összesen több mint 6,5 milliárd forint érkezett Gyulára a TOP-os forrásoknak köszönhetően, a továbbiakban pedig még megközelítőleg 7,1 milliárd forintra lehet számítani. Minderről Kónya István alpolgármester adott tájékoztatást, aki a Békés megyei önkormányzat képviselőjeként is tevékenykedik.

Mint mondta, nemzetközi szinten is jelentős cég építtet itt üzemet, ami Magyarországon egyedülálló gyártórészleget jelent majd. Az északi ipartelep gyakorlatilag megtelt, ezért is volt fontos, hogy újabb területet nyissanak meg, lássanak el megfelelő infrastruktúrával. Hangsúlyozta, az ilyen és ehhez hasonló fejlesztéseket térségi szemlélettel szükséges megvalósítani. Kónya István azt is ismertette, hogy 26 milliárd forintot meghaladó összeggel több forrás érkezik fejlesztési alapként Békés megyébe a TOP Plusz keret révén, mint ami a 2014-2020-as időszakban elérhető volt.

– Óriási lehetőség ez a Békés megyei települések számára, ami a tervek szerint még az idei esztendőben elérhetővé válhat – ismertette, részletezve: ennek köszönhetően csapadékvíz-elvezetési problémák szűnhetnek meg, kerékpárutak, járdák, ipari parkok, iparterületek épülhetnek, újulhatnak meg, bölcsődei, óvodai, szociális, köznevelési intézményi fejlesztések valósulhatnak meg. Hozzátette, a kiírások valószínűleg még idén megjelennek, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ezek nagy figyelmet és előkészületeket igényelnek majd a települési önkormányzatok részéről.

Az Airbus gyulai üzeme országos viszonylatban is egyedülálló

 

Azt is elmondta, hogy Gyula mellett Békéscsabának is fontos szerepe lesz ebben, hiszen átfogó fenntartható városfejlesztési stratégiát kell megalkotni. Gyula a járásban található települések önkormányzataival, Kétegyházával, Elekkel és Lőkösházával dolgozik ezen szoros együttműködésben.

A térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hiszen mint mondta: ilyen méretű ipari fejlesztés, mint amit az Airbus hajt végre, 1961 óta, azaz hat évtizede nem valósult meg a városban. Ez közel 200 minőségi munkahelyet jelent, ami a későbbiekben akár 300-400 környékére is duzzadhat. Kovács József kifejezte, minden hétre több ilyen és ehhez hasonló sajtótájékoztató jut, bejelentések, alapkőletételek, bokrétaünnepek, átadók vannak.

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy a békéscsabai Lukoil kúttól kezdődő útszakasz egészen a román határig újul meg, amire a kormány 10 milliárd forintot különített el.

Két körforgalom is épül, amiből az egyik itt, a gyárnál, a másik pedig az újkígyósi elágazásnál.

 

Galéria

További programok »

FEL