Megújul a Százéves Cukrászda épülete és a Ladics-ház Gyulán

2021. április 19. 19:13 | Vincze Attila

Hamarosan teljes körű felújításon esik át Gyula két, turisztikailag is kiemelt fontosságú ingatlana, a Százéves Cukrászda épülete és a Ladics-ház. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert mintegy 1,2 milliárd forintból kerékpárút is épül majd a Nagyváradi úton.

Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, több Békés megyei település is támogatást kapott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, köztük a legnagyobb mértékben Gyula nyert el komplex turisztikai fejlesztésre mintegy bruttó 1,2 milliárd forintot. Erről tartott hétfőn sajtótájékoztatót a Százéves Cukrászda épületének udvarán dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere, dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője és Kónya István, Gyula alpolgármestere. 

Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy az elnyert támogatást három fő területre kell majd osztani. Az egyik a Százéves Cukrászda épületének teljes körű felújítása, a másik a Ladics-ház fejlesztése, illetve kerékpárút is épül majd a Nagyváradi úton. A polgármester elmondta, hogy Gyulán már évek óta egy átgondolt fejlesztéspolitika mentén készítik elő a pályázatokat. 

- A meglévő attrakcióink, a meglévő kulturális értékeink megóvása és fejlesztése az elsődleges szempont. Nagyon szeretünk új dolgokat építeni, új dolgokat létrehozni, azt viszont el akarjuk kerülni, hogy a meglévő értékeink közben lepusztuljanak. Nem akarunk olyan várost, ahol épülnek új dolgok, de ugyanakkor a meglévőket pedig hagyjuk tönkremenni, ezért nagyon fontos, hogy ami megvan, ami működik, ami sikeres, azt meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni - emelte ki a városvezető. 

Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője beszédében kitért arra, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásainak odaítélésénél Gyula szerepe, mint kiemelt turisztikai célpont, megkérdőjelezhetetlen. A program második ütemében pedig további fejlesztések érkeznek majd a fürdővárosba. Megemlítette, hogy a gyulai vasútállomás régóta várt felújítása még ebben az évben elkezdődhet majd.

A tájékoztatón Kónya István ismertette a projekt részleteit. A Százéves Cukrászda épülete kívülről az öt évvel ezelőtti tatarozásnak köszönhetően ugyan szépnek hat, de belülről kritikus műszaki állapotban van, ezért is szükséges annak teljes megújítása. Főként a tető, a pince és a gépészet szorul rekonstrukcióra, továbbá az emeleti helyiségeket is felújítják a pályázatnak köszönhetően. Itt többek között a cukrászda üzemeltetőjének szakmai támogatásával csokiműhelyt alakítanak ki. A projekt részeként a 19. századi polgári miliőt megidéző Ladics-ház is megújul, ráadásul egy átjáró is létesül a két szomszédos épület között.

- Terveink szerint nemcsak a polgárház teljes külső homlokzatát és tetőszerkezetét újítjuk meg, és nemcsak a belső terek, illetve a hagyaték restaurálása, a ház funkcióbővítése történik meg, hanem olyan helyiségeket is bemutatunk, amelyeket eddig még nem. Ilyen lesz a fürdőszoba, a konyha és a kamra. Az istálló épületében pedig egy oktatótermet alakítunk ki, ahol például a kisiskolások megismerhetik a polgári élet mindennapjait - fogalmazott Gyula alpolgármestere.

A projekt harmadik elemeként kerékpárút épül a Nagyváradi úton a Csókos utca és a Galamb utca között. Erre azért van szükség, mert ezen a szakaszon eddig még nem lehetett kerékpárúton közlekedni, annak ellenére, hogy egy kiemelt útvonalról van szó, amely végső soron a város turisztikai attrakcióihoz vezet. 

A fejlesztések tervezése még folyamatban van, így azt, hogy az egyes elemek pontosan mennyibe kerülnek majd, még nem lehet tudni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2022 utolsó negyedévében adhatják át a megújult épületeket, illetve az új kerékpárutat.

 

További programok »

Gyula

Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére

Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére, a MÁV március 31-ig kialakítja a madarak fészkeléséhez szükséges feltételeket – számolt be róla hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester.
2024. február 20. 18:37
FEL