Elkezdődött a Százéves Cukrászda és a Ladics-ház felújítása - galériával

2023. augusztus 10. 17:31 | Vincze Attila

Ünnepélyes keretek között letették a Százéves Cukrászda és a Ladics-ház felújításához kapcsolódó alapkövet csütörtök délután Gyulán. A város két ikonikus épületét egy európai uniós pályázat segítségével, közel 800 millió forintból bővítik és korszerűsítik.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, júniusban írta alá Gyula város önkormányzata és egy helyi építőipari cég a kivitelezési szerződést a Százéves Cukrászda és a mellette álló Ladics-ház felújítására. A munkálatok nem sokkal később el is indultak, a beruházás most pedig látványos szakaszához érkezett, hiszen egy új kiszolgáló épületet is felhúznak a projekt részeként.

Az ez alkalomból tartott alapkőletételen Gyula polgármestere elmondta, hogy a városban meghatározó ágazat a turizmus, amely több ezer embernek biztosít megélhetést, ezért kell folyamatosan fejleszteni a turisztikai jelentőségű értékeket. Görgényi Ernő kiemelte, hogy a két ikonikus épület meghatározó szerepet tölt be Gyula turisztikai életében. Mint fogalmazott, a Százéves Cukrászda a Gyulai vár és az Almásy-kastély után a harmadik leglátogatottabb attrakció az ideérkező turisták körében, a felújítása pedig az állapota szempontjából életmentő volt. Hozzátette: a polgári életet bemutató Ladics-ház is legalább olyan fontos épített öröksége a településnek, igazi értékét a benne látható gyűjtemény adja.

 

 

– A beruházásnak köszönhetően korszerű vizesblokkok és szociális helyiségek szolgálják majd a dolgozók kényelmét. A Százéves Cukrászdában megnöveljük a fogyasztóteret, így több vendég élvezheti majd a különlegesen finom édességeket. A Ladics-házban pedig bővül a kiállítás területe, így újabb érdekességeket tudhatunk meg a Ladicsok korának életstílusáról, a konyha, a kamra és a fürdőszoba rekonstrukciójának köszönhetően – részletezte. 

A térség országgyűlési képviselője beszédében ismertette a két épület rövid történetét, melyek a város legrégibb építményei közé tartoznak. Kovács József rámutatott, hogy a Százéves Cukrászda 1840-ben nyitotta meg kapuit az ország második cukrászdájaként, mostani nevét 1954-ben kapta meg. A politikus felidézte, hogy az épületet a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárházaként emlegetik. 

– Tájházakat és egyéb történelmi épületeket felújítanak, működtetnek, a kastélyokat is ideértve, de az, hogy egy valódi polgári család életét fel lehet eleveníteni, beleélve magunkat a mindennapjaikba, szerintem ez egy rendkívül nagy érték – magyarázta.

A Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára a városhoz kötődő személyes élménnyel kezdte beszédét, majd kiemelte: hazánk egyik legszebb tájékán kiemelt fontosságú a szimbólumok megőrzése. Latorcai Csaba emlékeztetett, hogy mintegy 1 milliárd forintos kormányzati és uniós támogatásból újul meg a két helyi épület. Az államtitkár arról is beszélt, hogy ami jó a gyulaiaknak, az jó a Békés vármegyeieknek, ez pedig jó az országnak is. Kiemelte, hogy a Ladics házban új, egyedülálló kiállítótér jön létre a felújítás során, ahol autentikus módon tekinthetjük meg a korabeli polgári életet. Mint hangsúlyozta, a nyelv, a kultúra, a történelmi értékeink, épületeink megőrzése mind fontosak a magyar identitás megőrzése szempontjából.

 

 

– Célunk az, hogy úgy fejlesszük és gyarapítsuk az ország különböző megyéit, járásait és településeit, hogy az a helyi igényeknek megfelelően, együttműködésben az adott térségben élőkkel elérhessük, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé kerüljön – mondta.

Latorcai Csaba kitért arra is, hogy a vidék népszerűségének megtartása miatt, vonzó, helyben elérhető munkahelyekre, szolgáltatásokra és infrastruktúrára van szükség. Leszögezte: a következő európai uniós fejlesztési ciklusban soha nem látott mennyiségű forrást biztosít a kormány a helyi igényeken alapuló fejlesztésekre.

Az esemény zárásaként a Százéves Cukrászda udvarán a résztvevők elhelyezték az új kiszolgáló épület alapkövét. A teljes beruházás a tervek szerint év végéig fejeződik majd be. 

 

Galéria

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL