Újabb energetikai fejlesztés a gyulai Németvárosi Óvodában

2024. március 23. 17:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Németvárosi Óvoda újabb 9,7 millió forintos fejlesztési támogatást kapott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságától. A forrásból bővítik az intézmény hűtő-fűtő berendezéseit és hőszigetelő redőnyöket is felszerelnek.

A gyulai Németvárosi Óvodában folyamatosak az egymásra épülő fejlesztések annak érdekében, hogy az óvodások a legkorszerűbb körülmények között tölthessék mindennapjaikat. Szombaton, egy sajtótájékoztatón jelentették be az újabb beruházást.

– Hiszünk abban, hogy a nemzetiségi kultúra éltetése, a nyelv megtartása a választott nemzetiségi vezetők kezei között van a legjobb helyen. Hogyha ők működtetik ezeket az intézményeket az a legmegfelelőbb a közösség számára. Az elmúlt időszak bizonyította, hogy jó kezekbe kerültek ezek az intézmények. Bizonyította, hogy gondos, elhivatott, lelkes és jó gazdái a nemzetiségi önkormányzatok a gyulai nemzetiségi köznevelési intézményeknek – emelte ki Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Az esemény a térség országgyűlési képviselője is méltatta a kezdeményezést.

– Külön öröm, hogy ezek a közösségek a magyar anyanyelven kívül a nemzetiségi nyelv gyakorlását, megtanítását és célul tűzik ki. Az irány tehát ebben a tekintetben is jó, ezen kell továbbmenni – hangsúlyozta Kovács József.

 

Galéria

 

Az elmúlt 8 évben, amióta Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata átvette a Németvárosi Óvoda fenntartását Gyula városától, mintegy 130 millió forintos támogatásban részesült a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságától. Az újabb, 9,7 milliós támogatást az intézmény energetikai fejlesztésre fordítják majd.

– Nekünk, mint a Kárpát-medence lakóinak, együtt kell élnünk, de nemcsak együtt kell élni, hanem a nemzetet szolgálva, egymást tisztelve és szeretve kell ezt tennünk. Ez a mostani alkalom is erre biztat minket, ha ugyanis a városvezetés és a nemzetiségek vezetése jól együtt tud működni, akkor a gyeremekek is itt maradnak – mondta el Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az eseményen ezt követően Pálovicsné Czene Ágota igazgató, Megyesiné Pflaum Márta igazgatóhelyettes, valamint a fenntartó Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Mittag Mónika mutatta be az intézményben már megvalósult fejlesztéseket.

További programok »

FEL