Nehéz, de összességében sikeres évet tudhat maga mögött Gyula városa

2021. december 30. 12:04 | Vincze Attila

A koronavírus-járvány negatív hatásai ugyan 2021-ben is komolyan érintették a gyulai önkormányzatot, azonban a fejlesztések így is folytatódtak a fürdővárosban. Többek között átadták az Almásy-kastély Stefánia-szárnyát, jelentős mérföldkőhöz érkezett az Airbus gyár építése, valamint a civil szféra is több fontos projektet hajtott végre a településen.

Ha felidézzük az esztendő fontosabb gyulai történéseit, akkor elmondhatjuk, hogy a 2021-es év egyik legjelentősebb eseménye az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának októberi átadása volt. A mintegy egymilliárd forintos beruházásban a kivitelezők többek között egy olyan exkluzív báltermet alakítottak ki, amely lakodalmak, konferenciák, hangversenyek megtartására is alkalmas. A rendezvényhelyszínen túl egy gasztrotörténeti látványkonyha, valamint egy helyi termékekből összeállított csemegetár is várja a látogatókat.

– Egyrészt lesznek majd itt főzőkurzusok, kisebb olyan családi események, melyekhez speciális gasztronómia tartozik, de most az adventi ünnepkörhöz kötődően múzeumpedagógiai foglalkozásokat is megvalósítottunk már, például sor került a Luca napi pogácsa készítésére, illetve volt mézeskalács sütés, szaloncukor készítés – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A fürdőváros történetének legnagyobb volumenű beruházása, a gyulai Airbus helikopter-alkatrész gyár építése idén májusban meghatározó pontjához érkezett, hiszen az új épület ekkor érte el a legmagasabb pontját. A világ egyik vezető légiipari vállalatának új üzeme jövő nyáron kezdheti el a termelést, ehhez pedig már ebben az évben megkezdődött a megfelelő szakemberek toborzása. Az új gyárban várhatóan kétszázötvenen dolgoznak majd.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, hogy az üzemhez közeli infrastruktúrát is fejleszti majd a város. Ennek részeként több mint egymilliárd forintból új út épül a gyárhoz. Az iparfejlesztésen túl a turizmus továbbra is meghatározó szerepet játszik a település életében: januárban jelentették be, hogy az elkövetkezendő években mintegy 3 milliárd forintból újul meg a Gyulai Várfürdő. Idén azonban a gyulai civil közösségek is több fontos projektet tudtak befejezni.

– Az önkormányzat közreműködésével, európai uniós támogatásoknak köszönhetően a Japánkert Barátok Köre egy egészen egyedülálló japánkertet alakított ki a Mogyoróssy János Városi Könyvtár udvarán. A régi kis mozi vagy Erkel mozi épületében a Dél-Alföldi Wellness Egyesület pedig egy bowling pályát hozott létre – emelte ki a városvezető.

Az önkormányzat jövőre tovább folytatja útépítési programját, de a város körüli erdőtelepítésnek sincs még vége – tette hozzá Görgényi Ernő. Egy pályázatnak köszönhetően pedig hamarosan megújul a turisztikai szempontból kiemelkedő Százéves Cukrászda és a mellette álló Ladics-ház épülete is.

További programok »

Gyula

Diákok pályaműveit díjazták az EDÜ-n

Az Erkel Diákünnepek nagy múlttal bíró összművészeti tehetségkutató és gondozó rendezvény középiskolás diákok számára. Péntek délután a gyulai Kohán Képtárban tartottak díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitót, az EDÜ-re nevezett fotográfiákból.
2023. június 2. 19:05
FEL