Izgalmas éven van túl a gyulai kulturális élet

2024. január 6. 09:39 | Vincze Attila

Tartalmas, programokban gazdag 2023-as évet tudhat maga mögött a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. Többek között nyáron vehették birtokba a gyerekek az egykori alispáni lakból kialakított új játszóházat, továbbá megnyílt a két festőgéniusz, Benczúr Gyula és Munkácsy Mihály kiállítása a városban, valamint hamarosan befejeződik a Ladics-ház teljeskörű felújítása is.

Több mint 200 hagyományőrző elevenítette fel a gyulai vár 1566-os ostromát tavaly nyáron a Végvári Napokon. A történelmi fürdőváros egyik legnagyobb rendezvényét immár tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. munkatársai. Szintén nagy sikerrel futott július és augusztus folyamán a Gyulai Nyári Korzó Fesztivál is, amely közel két hónapon át öt helyszínen, több mint 30 programot és 45 fellépőt kínált a helyiek és a turisták számára. A cég életében az év egyik legkülönlegesebb eseménye a gyulai játszóház megnyitása volt július közepén, melyet az egykori alispáni lakban egy európai uniós pályázat segítségével alakítottak ki. Az összesen több mint 400 millió forintba kerülő beruházás átadását követően az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kapta meg a lehetőséget a létesítmény üzemeltetésére - erről az önkormányzati cég rendezvényekért felelős ügyvezetője, Repisky Dániel beszélt, akit októberben neveztek ki a posztra.

 

 

– Bent hat terem várja a gyerekeket, pár hónapos kortól kezdve egészen tizenéves korig mindenki megtalálhatja a magának tetsző szórakozást, kiemelném például a multiball falat, amiből összesen öt darab van az egész országban, de a gyerekek akár Xbox-ozhatnak és VR szemüveggel is játszhatnak, de természetesen a klasszikusabb játékok, mint a minipolisz, mászószoba és hasonlóak is megtalálhatóak. December elejéig egyébként hatezer látogatója volt a játszóháznak – fogalmazott.

A gyulai kiállítóhelyek rendkívül gazdag programkínálattal várták a látogatókat 2023-ban. A Kohán Képtárban nyáron a Bozsó Gyűjteményt mutatták be az érdeklődőknek, míg tavaly november végétől egészen idén márciusig tekinthető meg egyik legismertebb festőnk, Benczúr Gyula tárlata. Az Almásy-kastélyban nagy sikernek örvendett a Sissi kiállítás, melynek október végi zárását egy látványos finisszázzsal harangozták be. Az Erzsébet királyné életéről szóló tárlatot 2022 májusi megnyitása óta közel 33 ezren látogatták meg. Több hetes előkészület után december elején nyílt meg a kastélyban a Munkácsy: sikersztori című kiállítás, amely az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét. A 2025 januárjáig megtekinthető kiállítás egyik különlegessége, hogy a másfél milliárd forintra biztosított eredeti műalkotások mellett a festőművész néhány személyes tárgyát is bemutatja. Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője elmondta, hogy a látogatóközpont a tavalyi év során is számos rendezvénynek adott otthont.

 

Fotó: behir.hu

 

– A Stefánia-szárnyban számtalan program valósult meg, a csemegetárban gasztronómiai rendezvényeink voltak, a Gyulai várban két vásárral gazdagítottuk az éves programot, az egyik Szent György napjához, míg a másik Mihály naphoz kötődött, valamint adventkor a kastély varázskastéllyá változott – részletezte.

Fekete-Dombi Ildikó hozzátette, hogy hamarosan a végéhez ér a a polgári életet bemutató Ladics-ház felújítása, amely a tervek szerint 2024-ben egy teljesen megújult, interaktív kiállítással nyitja majd meg kapuit.

További programok »

FEL