Tömegbaleset Mezőkovácsházán – gyakorlatoztak a tűzoltók

Téli felkészülési gyakorlatát tartotta több hivatásos, önkormányzati, egyesületi tűzoltóság és mentőcsoport.

Egy feltételezett balesetet szimuláltak a résztvevők Mezőkovácsházán. Ennek az volt a lényege, hogy a rendkívüli téli időjárás következtében megváltozott útviszonyok miatt tömeges baleset következett be. A balesetben egy menetrend szerinti busz frontálisan üközött egy diákokat szállító kisbusszal, valamint mindkét gépjárműbe hátulról belecsapódott a közvetlenül mögöttük érkező egy-egy személygépjármű. A kisbusz, valamint a menetrend szerint közlekedő busz mögött érkező autó az ütközés következtében oldalára borult. Többen a roncsokba, illetve a járművekből kiesve azok alá szorultak. A baleset következtében sokan súlyosan megsérültek, valamint elhaláloztak.

– Minden gyakorlat után van egy kiértékelés, amikor a gyakorlat szervezője elmondja, hogy ki hogyan teljesített. Majd később, amikor elvonulunk a laktanyába, akkor összeülünk és megbeszéljük, hogy ki hogyan látta a gyakorlatot, mit lehetne egy kicsit jobban csinálni. Csapatban dolgozunk, itt nem egyéni teljesítmények vannak, így mindenkinek jól kell dolgoznia. Véleményem szerint jól hajtottuk végre a feladatokat és egy jó csapat vagyunk – mondta el Németh László tűzoltó őrnagy, az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka.

A gyakorlat egyik legfontosabb célja az volt, hogy a mentésben résztvevő egységek hatékonyan dolgozzanak együtt a rendkívüli téli időjárás következtében kialakult balesetnél, amely lehetőséget adott az elméleti és gyakorlati ismeretek fejlesztésére. A gyakorlatban részt vett a mezőkovácsházi és orosházi hivatásos tűzoltóparancsnokság, a tótkomlósi önkormányzati tűzoltóparancsnokság, öt tűzoltó egyesület – a battonyai, a békéssámsoni, a kevermesi, a nagyszénási, a tótkomlósi – egységei és eszközei, valamint a Dél-Békés Mentőcsoport Egészségügyi Egysége.

A gyakorlatban a sérülteket a Hunyadi János Gimnázium diákjai játszották el.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,