Országosan is egyedülálló gyakorlatot tartottak Orosházán

2018. április 19. 09:24 | Papp Ádám Sándor

Vízkár-elhárítási és belvízvédekezési szituációs gyakorlatot tartott az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, szerdán Orosházán. A megmozdulás országos szinten is egyedülálló volt, abban ugyanis az orosházi kirendeltség mellett az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a második Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred is részt vett.

 

A feltevés szerint elromlott a helyi szivattyútelep és gyors beavatkozással egy másik vízraktározóba kellett áttelepíteni a feltörő belvizet.

Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a behir.hu kérdésére arról tájékoztatott, hogy Békés megyében 12 szakaszon, több mint 6000 négyzetkilométeren védekezik a vízügyi szolgálat belvíz ellen. Mint mondta, ebből is fakad, hogy a való élet valós problémáira igyekeznek reagálni a gyakorlatokon.

 

Gyakorlat Orosháza mellett. Fotó: Ujházi György

 

A gyakorlat megkezdéséhez először biztonságos felderítésre volt szükség. Ezt a Körös- és a Dél-Békés Mentőcsoport munkatársai sikeresen hajtották végre, akik élőben közvetítették a drón képét a törzsvezetési pontra. A drónok közel négy kilómétert képesek megtenni. Ez nagy segítség a felderítésben, hiszen így látható az, hogy van-e akadály a csatornákban.

 

– Az eszköz végig repül a csatorna felett és azt figyeli, hogy nincs-e valamilyen elzáródás, eltömődés, legyen szó egy uszadékfáról vagy valamilyen egyéb akadályról. Az a lényeg, hogy folyamatos vízfolyást tudjon biztosítani a csatorna – avatott be a részletekbe Melega Krisztián, a Körös Mentőcsoport drónpilótája.

A gyakorlaton a Magyar Honvédség egyik műszaki ezrede is részt vett. Ők a szennyezett víz szivattyúzását végezték.

– A helyszínen tartózkodó szivattyúcsoport azért jött létre, hogy különböző vízkár-elhárítás és belvíz-védekezési feladatokban vegyen részt. A helyszínen zagyvíz-szivattyúk találhatóak. A feladtunk az volt, hogy különböző szennyezett, tehát nem ivóvíz-minőségű folyadékokat juttassunk be egyik pontból a másikba – közölte Tóth László, a  főtörzsőrmester.

A gyakorlat végén a Körös-Mentőcsoport búvárjai eltávolították azokat a tárgyakat, amelyek a szivattyútelep vizében rakódtak le.

 

Gyakorlat Orosháza mellett. Fotó: Ujházi György

 

További programok »

Itthon

Több mint kétmillió forinthoz jutott az állatmenhely

Január 18-án, a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában jótékonysági bált rendezett a békéscsabai önkormányzat. A bál kedvezményezettje a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület volt, akiknek szerdán Szarvas Péter adta át a befolyt támogatói összeget.
2020. február 19. 17:23
FEL