Több területen is zajlik a munka a Munkácsy-negyedben

2021. június 26. 11:05 | behir

A Modern Városok Program támogatásával valósul meg Békéscsabán a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztése. A munkálatok több területen is zajlanak.

Az Ursziny-Beliczey kúria bővítése, a bábszínház kialakítása: A kúriaépület bontási és felújítási munkái folyamatban vannak, a portikusz bontása megtörtént. A pince aládúcolását követően aláalapozási, szigetelési munkák zajlanak. A földszinti helyiségek belső nyílászáróit alakítja ki a kivitelező. Az új épületszárny alapja elkészült. A gépészeti alapcsövezés, a gépészeti munkák előkészítése zajlik ezen a munkaterületen.

A Kórház és Kiss Ernő utca közötti híd átépítése: A híd cölöpözési munkái rendben lezajlottak, a forgalomkorlátozás folyamatos. Az alépítményi munkafolyamatokat megkezdte a kivitelező. A közműkiváltásokkal kapcsolatos bontási munkálatok a későbbiekben várhatóak.

A Munkácsy Emlékház új állandó kiállítása: A vállalkozási szerződés aláírását követően a kiállítás kivitelezője részére átadják az emlékház épületét. Az Omaszta kúriában kiállítandó bútorok, tárgyak, eszközök restaurálása, a kiállításra történő előkészítése az elsődleges feladat. A kiállítás bemutatja majd a Munkácsy korabeli polgári lét körülményeit. Művészeti kiállítótér is helyet kap az épületben, és Munkácsy cukrászda bővíti majd az élményelemek kínálatát.

A Munkácsy-negyed szobrai: A Boros Péter szobrászművész által készülő Munkácsy-szobor a múzeum kertjében áll majd. A bronzöntők levették az agyagmodellről a mintát. A Rőzsehordó nő agyagmodellje is készen van. A bronzszobor Prisztavok Tibor szobrászművész kezei által formálódik. Hamarosan az Aradi vértanúk ligetében kap helyet. Az Ásító inas szobra, Miklya Gábor szobrászművész alkotása rövidesen a Derkovits soron, a megújuló Deák utcai híd lábánál áll majd. Mindhárom művész békéscsabai illetve békéscsabai kötődésű.

További programok »

FEL