Több százan ültek kerékpárra a békéscsabai autómentes napon

2023. szeptember 23. 07:32 | Hidvégi Dávid

Több százan gyűltek össze az autómentes nap békéscsabai állomásának záró rendezvényén a Szent István téren, hogy a Critical Mass elnevezésű bringás felvonulással hívják fel a figyelmet a kerékpározásra. A programok már délután elindultak, hiszen a főtéren különböző kerékpáros és rolleres ügyességi pályák várták a látogatókat.

Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16-a és 22-e között rendeznek meg. A békéscsabai önkormányzat a HUMDA támogatásával szervezte meg szeptember 19-én a bringás reggelit, majd ezt követően szeptember 22-én az autómentes napot.

Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

 

 

A békéscsabai autómentes napon pénteken délután 3 órakor kezdődtek a programok a felnőtt kerékpáros ügyességi pályával, a Bihari Túrák Egyesület felügyelete mellett. Ebben az évben már az elektromos rollerezés is megjelent a rendezvényen, a Bird szervezésében ügyességi pályán lehetett részt venni. A Fenntartható Térségért Alapítvány pedig moci- és futóbicó-versenyt szervezett a gyermekek számára.

A FETA ebben az évben is lebonyolította a Critical Mass, azaz Kritikus tömeg elnevezésű felvonulást. A kezdeményezés 1992-ben San Franciscoból indult azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak. Az egyesület elnöke elmondta: immár 10. éve szervezték meg a programot, idén pedig a rollereseket is meghívták, miután egyre több van belőlük a városban.

 

 

– Békéscsabán olyan nagy létszámmal közlekednek kerékpárral és egyéb kétkerekű járművel, hogy már a gyalogosoknak és a gépjárművezetőknek is oda kell rájuk figyelni. Mi is a közlekedés azonos jogú szereplői vagyunk. Szerencsére Békéscsabán nagyon sok kerékpáros-infrastruktúra van, amelyek keresztezik egymást. A gyalogosok a biciklisekkel, az autósok a kerékpárosokkal és a gyalogosokkal találkoznak. Fontos, hogy ezekben a helyzetekben tudatosan közlekedjünk és ismerjük a szabályokat, valamint tisztában legyünk a kerékpárunk és az autósok fékútjával a különböző időjárási körülményekben – fogalmazott Gyebnár Péter.

A kör a Szent István térről indult, a felvonulók a Kossuth tér, a Szeberényi tér, a Baross utca, a Szarvasi út, a Kazinczy utca és az Andrássy út érintésével érkeztek vissza a főtérre, majd emelték magasba a kerékpárjaikat. A résztvevők pedáljegyeket kaptak, és közöttük zárásként ajándékokat sorsoltak ki.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL