Kerékpáros felvonulással zárták a békéscsabai autómentes napot

2020. szeptember 23. 08:41 | Hidvégi Dávid

Már 1998 óta szeptember 22-e az autómentes világnap, amelyhez a megyeszékhely idén is csatlakozott. Az érdeklődők délután akadálypályát próbálhattak ki, megismerkedhettek a Wenckheim-kerékpárút terveivel, a HungAIRy projekttel.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere elmondta, hogy azért csatlakoztak a rendezvényhez, mert a projektjükben épül majd meg a BéBi kerékpáros rendszer, amely részeként öt darab bicikli állomás épül meg a város több pontján.

– Két héttel korábban egy bringás reggelit is tartottunk. Próbáljuk arra sarkalni az embereket, hogy minél többen üljenek az autójukból biciklire és a kerékpáros közlekedést használják – emelte ki a behir.hu kérdésére Vass Csaba.

Kedden is volt egy bringás reggeli az autómentes világnap részeként, de a főesemények az este folyamán történtek, hiszen ekkor tartották meg a kerékpáros felvonulást és a bicikli emelést. A kezdeményezésnek elsődlegesen az a célja, hogy bemutassa a gépjárműmentes közlekedés előnyeit, például azt, hogy környezetkímélő és az egészségnek is jót tesz.

– A mindennapok során a kerékpárosok, a gyalogosok és az autósok különböző forgalmi szituációkban találkoznak. Valamikor a biciklisnek gyorsan meg kell állnia vagy gyorsan kell kanyarodnia, ezt a kitelepített akadálypályánkon gyakorolhatták. A Critical Mass egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a kerékpárostömegre a figyelmet a többi közlekedőnek – mondta Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke.

 

Galéria

További programok »

Hírek videóval

Együttműködés a zöld városokért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen idén is elindította a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! országos rendezvénysorozatot, melynek legutóbbi állomása Gyula volt. A roadshow a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők és a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.
2021. október 27. 17:18
FEL