Kerékpáros felvonulással zárták a békéscsabai autómentes napot

2020. szeptember 23. 08:41 | Hidvégi Dávid

Már 1998 óta szeptember 22-e az autómentes világnap, amelyhez a megyeszékhely idén is csatlakozott. Az érdeklődők délután akadálypályát próbálhattak ki, megismerkedhettek a Wenckheim-kerékpárút terveivel, a HungAIRy projekttel.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere elmondta, hogy azért csatlakoztak a rendezvényhez, mert a projektjükben épül majd meg a BéBi kerékpáros rendszer, amely részeként öt darab bicikli állomás épül meg a város több pontján.

– Két héttel korábban egy bringás reggelit is tartottunk. Próbáljuk arra sarkalni az embereket, hogy minél többen üljenek az autójukból biciklire és a kerékpáros közlekedést használják – emelte ki a behir.hu kérdésére Vass Csaba.

Kedden is volt egy bringás reggeli az autómentes világnap részeként, de a főesemények az este folyamán történtek, hiszen ekkor tartották meg a kerékpáros felvonulást és a bicikli emelést. A kezdeményezésnek elsődlegesen az a célja, hogy bemutassa a gépjárműmentes közlekedés előnyeit, például azt, hogy környezetkímélő és az egészségnek is jót tesz.

– A mindennapok során a kerékpárosok, a gyalogosok és az autósok különböző forgalmi szituációkban találkoznak. Valamikor a biciklisnek gyorsan meg kell állnia vagy gyorsan kell kanyarodnia, ezt a kitelepített akadálypályánkon gyakorolhatták. A Critical Mass egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a kerékpárostömegre a figyelmet a többi közlekedőnek – mondta Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke.

 

Galéria

További programok »

Hírek videóval

Kerékpárosbarát elismerést kapott a jaminai kertvárosi iskola

Az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai intézményébe járó 238 diák mintegy 80 százaléka közlekedett kerékpárral az idei Autómentes Napon, amellyel az intézmény elnyerte az önkormányzat által meghirdetett elismerést. A jaminai, kertvárosi iskola intézményvezetője hétfőn délután vette át a kerékpárosbarát címet Szarvas Péter polgármestertől.
2020. október 20. 11:03
FEL