Több, mint telt ház – Hatalmas érdeklődés övezte Grecsó könyvbemutatóját

2020. július 21. 13:25 | Hidvégi Dávid

A József Attila-díjas író, költő Grecsó Krisztián legújabb verseskötetéről, regényéről és az életéről beszélt a közönségnek. A házigazda Békés Megyei Könyvtárnak egy külön kistermet is meg kellett nyitnia, ahol a vendégek kivetítőről követhették az előadást, akkora volt az érdeklődés.

A nagy előadóterem teljesen megtelt a Békés Megyei Könyvtárban Grecsó Krisztián és Kiss László író kötetlen beszélgetése miatt. A telt ház annak is köszönhető volt, hogy országos népszerűségnek örvendő író pályafutása kezdetén Békéscsabán élt, ahol elvégezte a tanítóképzőt és a könyvtárban dolgozott, illetve a Bárka-folyóirat szerkesztője volt. Az intézmény eredetileg az ünnepi könyvhétre hívta meg Grecsó Krisztiánt, de a programsorozat őszre csúszott a veszélyhelyezt miatt. 

– Több évtized is eltelt azóta, hogy Grecsó Krisztán Békéscsabán tevékenykedett. Azt gondolom, hogy egy író számára ez a néhány évtized azt jelenti, hogy alapvetően nem változik meg, de elmélyül nagyon sok mindenben. A tapasztalás sokat számít. Ő íróként nagyon széleskörű érdeklődési körrel rendelkezik, ezt tudjuk, tapasztaljuk, az írásaiból is – mondta róla az esemény előtt a Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Rakonczás Szilvia.

Grecsó Krisztián a 7.Tv kérdésére hangsúlyozta, hogy szerinte nagyon jó irányba halad a város, hiszen Békéscsaba sokat fejlődött azóta, amióta először ide költözött.

– Az esemény előtt körbenéztem. Amikor a Körös-part mellett éltem, akkor gazos és elhanyagolt terület volt, hiába a belváros része. Őrült jó kulturális, közösségi terek nyíltak azóta. Valahogy a Gyula-Békéscsaba viszonylatában Békéscsabát nem szokás szép városnak nevezni. Az emberek, maguk az itt élők sem becsülik, pedig időközben gyönyörű város lett. Egyébként is nagyon jó adottságai voltak, hiszen nagyon zöld és sok minden megmaradt a nagy gazdás, falusias hangulatából. Megmaradtak a körgangos, egyszintes házak, a környék ősfás hangulata, ezt nagyon meg kell becsülni – fogalmazott a József Attila-díjas író.

Hozzátette: a legújabb kötete huszonhárom év alatt formálódott olyanra, hogy idén kiadhassák. Amikor márciusban megjelent a kötete, két nappal később bezárták a könyvesboltokat, ezért csak az élet újra indulásával kezdhették el egyre többen olvasni azt.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Harmadjára rendezik Gyulán a Tűzoltó Csillagtúrát

Az XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát május 9-12. között Gyulán tartják. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón jártunk, ahol elhangzottak az esemény részletei, valamint színes programkínálata. Gyula városa harmadjára házigazdája ennek szakmai, családi lánglovag-összejövetelnek.
2024. április 23. 16:24
FEL