Több mint hatszáz családi kép a Csabagyöngyében

2017. február 7. 14:25 | Mikóczy Erika

A Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház 2014 és 2015 után 2016-ban is meghirdette megyei rajzpályázatát, amelynek témája minden alkalommal a család volt. Legutóbb közzétett felhívásukra három kategóriában, összesen 629 rajz érkezett. A kiállítás-megnyitóval egybekötött eredményhirdetést kedden tartották a Csabagyöngyében.

Mint azt Herczegné Számel Annamária, a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője elmondta, ezúttal a megye 21 településéről érkeztek pályaművek: Battonya, Békés, Békéscsaba, Békéssámson, Csorvás, Dévaványa, Ecsegfalva, Gádoros, Gyomaendrőd, Gyula, Körösladány, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Mezőberény, Mezőhegyes, Orosháza, Sarkad, Szarvas, Szeghalom, Újkígyós és Vésztő óvodásai és iskolásai pályáztak.

– 2014-ben Neked mit jelent a család, 2015-ben Testvérem az ajándék, tavaly pedig A mi családunk címmel írtunk ki pályázatot. Nagy-nagy örömünkre most összesen 629 alkotást kaptunk, ebből 173-at az óvodásoktól, 456-ot az iskolásoktól. A Csabagyöngyében valamennyit kiállítottuk, akár díjazott lett, akár nem – tudtuk meg Herczegné Számel Annamáriától.

A kiállítás megnyitóján Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a világon mindenkinek, még a Csabagyöngye mellett, az Élővíz-csatornán úszkáló kacsáknak is kell a család.  

– A teremtett világban nem vagyunk egyedül. Nemcsak a gyerekeknek van szükségük családra, meleg családi fészekre, szülőkre, hanem az állatoknak is. És persze felnőtt korunkban is folyamatosan szükségünk van arra a kötelékre, amely segít és megtart bennünket az életünk során – fogalmazott Zalai Mihály.

A gyerekek a rajzaikon főként olyan élményszerű pillanatokat örökítettek meg, amikor együtt játszik, kirándul, karácsonyozik vagy focizik apa, anya és minden testvér.

– A Csabagyöngyében kiállított képeken jól látszik, hogy mit jelent a gyerekeknek a család. A benne élő embereket jelenti, a testvéreket, a szülőket jelenti, a háziállatokat jelenti, az együttlétet, a közös játékot, a kirándulást, a sakkozást jelenti. Tehát valamiféle olyan eseményt, olyan helyzetet, amikor együtt vagyunk, hisz ez a legfontosabb, ekkor tud jól működni a család – jegyezte meg Herceg Tamás tanácsnok, az intézmény igazgatóhelyettese.

A rajzpályázat eredményhirdetésén az óvodás, az 1-2. illetve 3-4. osztályos kategóriában rengeteg oklevél, ajándék és torta talált gazdára.  Emellett itt adták át annak a pályázatnak a díjait is, amelyen középiskolás diákok azt fogalmazták meg, hogy hol és hogyan önkénteskedtek, és miért jó a közösségi szolgálat.

Az eredményhirdetés után a kicsiket és nagyokat kakaó és kalács várta a Csabagyöngyében, ahol február végéig tekinthető meg A mi családunk című kiállítás.

 

A díjazottak a következők lettek

 

 

 

 

 

 

FEL