Több mint 700 pohár várt kóstolásra

2017. április 6. 18:01 | Zsíros András

Szerte az országból, de még a határon túlról is érkeztek minták az idei Pálinkaversenyre.

Csupán egy sorszám érkezik a pohárral – az érzékszervekre hagyatkozva kell ítéletet mondani a gyümölcspárlatok felett. Idén még nehezebb dolga volt a Pálinkaverseny zsűrijének, hiszen az ország minden részéből, de még a határon túlról is neveztek be mintákat a pálinkafőző mesterek. Az eredményeket április utolsó hétvégéjén, a Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.

Már az illat is más-más karakterről árulkodik az egyes pálinkáknál. De ez csak az egyik szempont, amit figyelembe vettek az ítészek az értékelésnél. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga versenyigazgató elmondta, a szakmai bírálók más szempontokat is figyelembe vesznek, mint egy hétköznapi fogyasztó, hiszen míg a legtöbb ember csak azt tudja megmondani, hogy ízlik-e neki az adott ital, addig a szakértő azt is meg tudja mondani, mi a hiba a termékben.

A pálinkákat négy tulajdonság alapján, tisztaságuk, karakterük, ízük és harmóniájuk alapján pontozták. Mindegyik tulajdonságra legfeljebb öt pontot adhattak. Legfeljebb tehát húsz pontot szerezhetett egy minta, de tizennyolc ponttól már aranyminősítés jár.

Nagy Árpád főzőmester szerint ezek fontos visszajelzések, amik segíthetnek javítani a későbbi minőségen.

Tavalyhoz képest kétszer annyi, összesen 715 minta érkezett a versenyre. Volt, aki csak egy termékkel, de volt olyan is, aki húsz különböző pálinkát indított a megmérettetésen. A szervező szerint komoly szakmai sikert jelent az itt megszerzett minősítés.

Bora Imre főszervező elmondta, a szakma nagyon komoly figyelemmel kísérti a versenyt, már csak azért is, mivel tavaly azt csak a bér- és magánfőzőknek hirdették meg, idén viszont már kibővítették a kört a kereskedelmi főzdék felé. A Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója sikerként könyvelte el, hogy már az első évben tizenhét kereskedelmi főzde élt a lehetőséggel, és indult a versenyen.

A szakemberek szerint komoly fejlődésen ment keresztül a pálinka, amelynek minősége ma már vetekszik a skót whiskey-vel vagy a francia brandy-vel. Már csak az a feladata a szakmának, hogy – akár az ilyen versenyekkel is – minél szélesebb körben ismertté tegye a hungarikumnak számító terméket külföldön is.

További programok »

FEL