Több mint 120 diák vett részt a 20. haditornán: „Itt most csak győztesek vannak”

2021. szeptember 24. 13:58 | Csiffáry Zsuzsanna

Pénteken szervezték meg a hagyományos haditorna Békés megyei versenyét. Az esemény előzményeiről, hasznáról, céljáról és körülményeiről Braun Tibor őrnagy, dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, önkéntes tartalékos ezredese és Zalai Mihály Békés Megyei Önkormányzat elnöke adott információt.

Braun Tibor őrnagy a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság 14. hadkiegészítő és toborzó  iroda vezetője elmondta, hogy a haditornát huszadik éve szervezik meg. 

– Eredetileg a 2002-ben megalakult Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete indította útjára ezt a programot, az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára. Sokáig a MATASZ szervezésben volt a verseny, amelyet 2014-ben a Honvédelmi Minisztérium már a középiskolások számára szervezett meg – fogalmazta meg Braun Tibor. 

Hozzátette, hogy 9 kötelező pályát kellett teljesíteniük a diákoknak. A központi kiírásban szerepelt akadályfutás, fegyverismeret, légpuskalövészet, kézigránát-dobás, váltófutás, valamint egészségügyi ismereteikről is tanúbizonyságot tehettek a résztvevők, akik további szabadon választható pályák, például airsoft és íjászat közül válogathattak. A felkészítő anyagot még a verseny előtt kiküldték az oktatási intézményekbe, amely alapján felkészülhettek a gimnazisták.

Dr. Rákóczi AttilaBékés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, önkéntes tartalékos ezredese úgy nyilatkozott, hogy több mint 120 gimnazista vett részt a hagyományos haditorna megyei versenyén. 

– Már-már elcsépelt dolog, hogy a fiatalok nem mozognak. Ennek a versenynek a lényege az, hogy mozgásra sarkallja a versenyzőket. Ráadásul csapatban versenyeznek, mérettetik meg magukat. Az egyéni érdeket felül kell írja a csapat érdeke. Hozzá kell tennem, hogy ma itt csak győztesek vannak, nincsenek vesztesek – tette hozzá dr. Rákóczi Attila. 

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke szerint olyan képességeket, ismereteket sajátítottak el a diákok, amelyeknek a mindennapi életben is hasznát vehetik. 

Nagyon sokakat a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség felé irányítanak ezek a versenyek, és az erre való felkészülés. Több haszna is van a rendezvénynek, az egyik ilyen az, hogy csapatban, egymás képességeit megismerve, közösen tegyenek le az asztalra valamit fogalmazott Zalai Mihály. 

Galéria

További programok »

Gyula

Történelmi Íjász Világbajnokság Gyulán

Augusztus 14-e és 20-a között ismét Történelmi Íjász Világbajnokságot rendeznek Gyulán. A városba 21 országból 300 íjász érkezik több kontinensről, így ezalatt az egy hét alatt különféle nemzetek íjászaival lehet találkozni, akár népviseletben is.
2022. augusztus 2. 23:59
FEL