A Magyar Falu Programról tartottak konzultációt Békéscsabán

2019. március 8. 11:03 | Gyemendi Réka

Februártól indulnak a Magyar Falu Program első pályázatai. Az egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek felújítására és létrehozására lehet pályázni elsőként, februártól. A programra idén legalább 150 milliárd forint áll rendelkezésre, melyet az ötezer lélekszám alatti települések életminőségének a javítására fordítanak majd.

 

 

A Magyar Falu Program részleteit bemutató polgármesteri konzultációt csütörtökön rendezték meg Békéscsabán. Köszöntőjében dr. Rákóczi Attila úgy fogalmazott: fontos időszak ez Békés megyének, hiszen rendkívül sok fejlesztési forrás érkezik.

– Békés megyében a reformkor, illetve a kiegyezés időszaka óta ilyen nagy befektetés nem történt. Elég csak a Modern Városok Programra vagy további kiemelt beruházásokra, kastélyprogramokra, útfejlesztésekre, az M44-es útra vagy a 120-as vasútvonalra gondolni. Ebbe a sorba tartoznak még az agrárvidék-fejlesztési támogatások, illetve a Magyar Falu Programot érintő lehetőségek. Azt gondolom, hogy olyan fejlesztésekről van szó, amelyek hozzájárulhatnak Békés megye felzárkóztatásához és hosszútávú fejlődéséhez – hangsúlyozta a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

 

Dr. Rákóczi Attila a polgármesteri konzultáción (Fotó: Tóth Áron)

 

A konzultáción a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke köszöntőjében kiemelte: a program célja, hogy növeljék az 5000 lélekszám alatti települések lakosságmegtartó szerepét és emeljék a szolgáltatásaik színvonalát.

– Az a cél, hogy olyan szolgáltatások legyenek elérhetőek a legkisebb településeken is, mint a járási székhelyeken vagy a megyeszékhelyeken. A program újdonsága, hogy nem uniós forrásból valósul meg. A rendszerváltozás óta gyakorlatilag ez a legnagyobb falufejlesztési program, melyhez összesen 150 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. A polgármesteri konzultációnak az volt a célja, hogy lehetőséget adjon a polgármestereknek, jegyzőknek és fejlesztési szakembereknek, hogy első kézből kapjanak információkat erről a programról – fogalmazott Zalai Mihály.

 

Zalai Mihály is köszöntőt mondott (Fotó: Tóth Áron)

 

A rendezvényre Gyopáros Alpár kormánybiztos is ellátogatott, aki kiemelte, hogy a Magyar Falu Program egy olyan alapvető problémára akar reflektálni, ami az egész országot sújtja. Ez pedig a falvakból történő népességelvándorlás.

– 2887 olyan település van Magyarországon, amelynek a lélekszáma nem éri el az 5000 főt, ezeknek a településeknek a köre a fő célcsoport. A Magyar Falu Program kicsit csal a nevével, hiszen nem csak falvak tartoznak ebbe a körbe, hiszen 101 olyan település van, amely városi jogállású. Mindegyik települési körre igaz az, hogy a népességszámuk lényegesen nagyobb arányban és  tempóban csökkent az elmúlt évtizedekben, mint például a városoké vagy a fővárosi agglomerációé. Ezzel az átfogó programmal erre szeretnénk reflektálni. A program egyébként rendkívül összetett: hiszen lakhatási kérdésekkel, helyi életminőség javításával, közlekedési kérdésekkel, egyéni- és tömegközlekedési problémákkal, oktatási-, szociális- és egészségügyi ellátással foglalkozik  – mondta el a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: bíznak abban, hogy egy hosszútávú programról lesz szó, reményeik szerint 10 évet ölel majd fel. Arról is beszélt, hogy többféle kedvezményezetti kör van a programban. Példaként említette, hogy az idei évben felújítanak 430 kilométer mellékút-hálózatot, a jövő évben pedig újabb 600-800 kilométer következik. Ebben az esetben a kedvezményezett az út fenntartója.

 

(Fotó: Tóth Áron)

 

– Lakhatási kérdések esetében klasszikusan a falusi CSOK-ról beszélünk, ahol magánszemélyek a kedvezményezettek. Van egy harmadik kör, ahol települési önkormányzatoknak, illetve ezekben a falvakban működő történelmi egyházaknak kínálunk pályázati lehetőséget. Összesen tizennyolc támogatási célterületet fogalmaztunk meg. Ebből kettő már megjelent másfél héttel ezelőtt, ebben az esetben egyházi tulajdonú és világi közösségi terek elindítására, illetve működtetésére lesz lehetőség. Az év végéig pedig megjelenik a további tizenhat támogatási célterület is – összegzett Gyopáros Alpár.

 

FEL