Gyulai általános iskolások nyerték az Érték-mérőt

2017. május 27. 17:52 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A gyulai Magvető Általános Iskola nyerte a Kárpát-medencei értékőrző vetélkedőt, miután a megyei, Békési Érték-mérő elnevezésű versenyről tovább jutott az országos, illetve Kárpát-medencei döntőre. A verseny célja az volt, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok és megyei értékek megőrzésébe, megismerésébe.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte a megmérettetésen kiemelkedően szereplő diákokat. A többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjét a Lakiteleki Népfőiskolán rendezték, melyre minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat érkezett.

– Elsősorban azért szerveztük meg az Érték-mérő elnevezésű - megyei hungarikumokkal és nemzeti értékekkel foglalkozó - vetélkedőt, hogy a versenyben résztvevő fiatalok minél jobban megismerjék azokat az értékeket, amelyek a településükön, a megyében körbeveszi őket - emelte ki Zalai Mihály.

Az elődöntőből tizenhárom csapat jutott a fináléba. Az országos elődöntőn a békéscsabai Széchenyi István Szakgimnázium csapata nem jutott be az utolsó körbe.

– Az érettségire való felkészülésben jelentette ez a verseny számomra a legtöbbet, hiszen így legalább erre a részére nem kell annyit tanulni. A csapatszellem is nagyon sokat jelentett a felkészülésben - mondta el Kis Kata, a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium és Kollégium diákja.

A megyét az általános iskolák között képviselő gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda harmadik helyen jutott a fináléba. A Parlamentben megrendezett döntőben hiba nélkül oldották meg a feladatokat és első helyen végeztek.

– Nagyon szoros volt a verseny, 0,2 ponttal nyertünk. Olyannyira szoros volt, hogy az öt játékból, négy játékot minden csapat megoldott hibátlanul, így csupán a kisfilmünkön múlott az, hogy elsők lettünk - mondta el Székács Márk, a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda diákja.

A verseny több fordulóból állt, így folyamatos felkészülést igényelt a diákoktól.

– Igen komoly dicsőség ez számunkra és nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen szépen sikerült a csapatnak az eredménye, amihez nagyon sok segítséget kaptunk, több helyről is, többek között a Békés Megyei Önkormányzattól is. A szülőktől is segítettek mindenben és igazi csapatmunkában a gyermekek is minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy így szerepeljenek - hangsúlyozta felkészítő tanárként, Czirok Sándor Zoltán, a Magvető Református Általános Iskola és Óvoda pedagógusa.

A diákok amellett, hogy bejutottak az országos döntőbe, egy háromnapos erdélyi kirándulásra is elutazhatnak.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL