Az önkormányzatoknak szólt elsősorban a Békés Vármegyei Információs Nap

2024. április 15. 17:35 | Vincze Attila

Információs napot tartott Békés Vármegye Önkormányzata hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvényen elsősorban a közigazgatást és területpolitikát érintő témakörökben értekeztek a résztvevők, de az aktív turisztikai fejlesztésekről is szó esett.

Az eseményt Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke nyitotta meg. Zalai Mihály elmondta, hogy immár nyolcadik éve tartják meg a rendezvényt a települési önkormányzatok képviselői számára, melyet a tapasztalatok alapján nagy érdeklődés övez a polgármesterek és jegyzők részéről. 

– Természetesen a vármegyei önkormányzat feladataiból kiindulva elsősorban a területfejlesztési kérdéseket járjuk körül, erről beszélnek az előadóink, illetve az ehhez kapcsolódó más témákról, mint pl. a közbeszerzésekről, vagy a határon átnyúló programokról – fogalmazott. 

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntő beszédében kiemelte: összesen 36, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás koordinációját végezték el korábban Békés vármegyében, és igyekeztek az ezekhez kapcsolódó hatósági eljárásokat, illetve engedélyek kiadását a lehető leggyorsabban megoldani. 

Az idei információs nap egyik aktuális témája a hazai aktív- és ökoturisztikai fejlesztések tapasztalatai voltak, melyről az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezetője tartott előadást. Petényi Mirkó arról beszélt többek között, hogy a Körösök völgye kiemelten fontos fejlesztendő terület, de csak részletesen meghatározott szempontok alapján.

– Olyan fejlesztésekben gondolkodunk, amelyek jók a turistáknak, de jók a helyi közösségnek és társadalomnak is. Azok a fejlesztések, amelyek csak a turisták érdekeit szolgálják, azok a mi megközelítésünkben nem jó fejlesztések – magyarázta.

Az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára tájékoztatta a résztvevőket. Dukai Miklós arról az átmeneti időszaknak a tudnivalóiról is szólt, mely a június 9-i önkormányzati választások és az október elsejei polgármesteri, illetve képviselői mandátumszerzés között lesz. 

– Természetesen majd a választást követően, ha valahol más lesz a következő településvezető vagy máshogyan áll össze a képviselőtestület, akkor ott már lehet egymással egyeztetni, hogy ki, hogyan képzeli el az alakuló ülést, az átadás-átvételi folyamatokat, tehát minden olyan operatív kérdés, ami esetlegesen érdekli a településvezetőket, az itt most előjöhet – részletezte. 

A területfejlesztési kérdések tárgyalásán túl különböző cégek is részt vettek az információs napon, akik olyan szolgáltatásokat mutattak be az önkormányzati vezetők számára, melyek a települések számára érdekesek lehetnek.

 

Galéria

További programok »

FEL