Több fiatalokat célzó program került a Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozatába

2020. március 10. 14:03 | Szilágyi Viktória

A Csabagyöngye Kulturális Központ idén 18. alkalommal szervezi meg a Tavaszi Fesztivált Békéscsabán. Az összművészeti programsorozat a megszokott struktúra mellett újításokat is képvisel, amelyről az intézmény igazgatóhelyettese, Forczek Győző és kommunikációs vezetője, Vandlik-Varga Nelli számolt be a kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Forczek Győző elsőként a Csabai Farsangot értékelte: a szervezők pozitív tapasztalatokkal zárták a programsorozatot. A Balázs Fecó nagykoncert és a két napra rá tartott Péter Szabó Szilvia koncert sikere megmutatta, hogy a februári időszakban is igény van Békéscsabán, illetve a régióban nagyobb szabású rendezvényekre. 

Vandlik-Varga Nelli elmondta, hogy a Tavaszi Fesztivál a megszokott struktúrát követve a komolyzenei és a könnyűzenei előadásokra fekteti a hangsúlyt, de számtalan képzőművészeti programon is részt vehetnek majd az érdeklődők. A kommunikációs vezető kiemelte: nemcsak országosan ismert szerzők és képzőművészek lesznek a vendégeik, hanem lehetőséget adnak a helyi tehetségeknek is a bemutatkozásra. 

– A város többi kulturális intézetével való összefogásnak köszönhetően idén 12 társszervező működik közre a fesztivál programsorozatában bő öt héten keresztül. A Csabagyöngyében 15 zenei produkción vehetnek részt az érdeklődők – fogalmazott.

A fesztivál nyitóprogramja február 13-án a Magna Cum Laude és a Körösparti Vasutas Fúvószenekar közös koncertje lesz. 

– A péntek 13-a remélhetőleg most szerencsét hoz nekünk. Nem egy sztenderd nyitórendezvénnyel indul a fesztivál, ezért a szervezők is nagy izgalommal várják a koncertet, hiszen nem volt még ilyen volumenű előadás a Csabagyöngye színpadán – fogalmazott Forczek Győző.

– Az elmúlt évekhez képest több fiatalokat célzó zenei produkciót szerveztünk. Az eddigi klasszikus koncertek mellett a könnyűzenei és a kortás zenekarok is helyet kapnak, mint például a Depresszió és a Nyughatatlan. A fesztivál zárókoncertjén a Leander Kills lép fel, amelyre már most nagy az érdeklődés. A nagy nevekben sem lesz hiány, Hobó 75 éves jubileumi koncertet ad. A fiatal tehetségek közül például a Lackás és a Banda a Nyughatatlan előzenekeraként lép fel. A helyi művészekből álló Csaba Big Bandtől pedig LGT számokat feldolgozásait is hallhatja majd a közönség- ismertette az igazgatóhelyettes. 

A komolyzenei palettán a Budapesti Fesztiválzenekar, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és Tóth Péter zongoraművész is helyet kapott. 

A fesztivál március 13. és április 18. között várja színes programokkal az érdeklődőket, amelynek programsorozatáról a pénteken megjelenő műsorfüzetben, illetve a Csabagyöngye oldalán már tájékozódhatnak.  

FEL