Tízezer nő kap meghívót az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre

2016. január 27. 18:07 | behir.hu

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával több, mint száz magyarországi településen,  jelentős számú védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyak szűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így évközben egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.

A kétsopronyi orvosi rendelőben is elkezdték a népegészségügyi célú méhnyak-szűrést. Szőke-Kudlák Éva védőnő 2014 őszén tanulta az elméletet. Majd 2015 tavaszán a gyakorlati képzés során 30 kenetet kellett önállóan levennie nőgyógyász felügyelete mellett. Azóta 65 nőt vizsgált meg és két páciensnek volt daganat gyanús eredménye. A vizsgálatnak köszönhetően további orvosi kezelésben részesültek a hölgyek.

A védőnők körzetén belül élő hölgyek közül azok kapnak meghívót az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól, akik 25 és 60 év közöttiek, valamint nem vettek részt méhnyak szűrésen az elmúlt három évben.

A betegségek megelőzése minden korban nagyon fontos, hiszen az életminőséget nagyban befolyásolja. Nem elhanyagolható a különböző vizsgálatok fontossága, hiszen így könnyebben ki lehet szűrni a betegségeket és a gyógyításuk is könnyebb.

A X. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából, Békéscsaba is csatlakozik a kezdeményezéshez, amely a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Január 28-án 13 órától a Csaba Centerben programok várják az érdeklődőket.

 

FEL