Küszöbön a premier: Pénteken mutatják be a Tizenhárom almafát a Jókaiban

2020. augusztus 10. 17:07 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Jókai Színház legújabb bemutatója, a Tizenhárom almafa augusztus 14-étől lesz látható. A Wass Albert regényéből készült előadást Kiss József Jászai Mari-díjas rendező alkalmazta színpadra.

"Mind, akik ott élnek baj és nyomorúság közepette a Kommandó körül, kicsinyek és nagyok, reménykedve figyelik évről évre a kisarjadt fák növekedését. Mert Isten, aki a kivágott csonkból termőfát tud növeszteni újra, nem hagyja elveszni a népeket sem, akik benne hisznek"  – olvasható Wass Albert Tizenhárom almafa című regényében, amely a trianoni békeszerződés aláírása utáni, zavaros időszakról mesél.

A főszereplő Mózsi nem járt egyetemre, de az esze gyors, nem is pszichológus, de ismeri az emberi lelket, nem akcióhős, de a kellő pillanatban mindig tudja, mi a megoldás az adott helyzetre. Nem pap, de Istent szolgálja, nem szent, de mindenkin segít. A háborún keresztül mindig hazatér a családjához. Felneveli tizenhárom almafáját, hogy azok új generációkat tápláljanak. 

Tege Antal színművész úgy fogalmazott, hogy az általa alakított Mózsi karaktere közel áll hozzá, különösen abban érez hasonlóságot, ahogyan a figura a világot szemléli. Mózsi nem vár el többet az élettől, csak azt, hogy a világ megértse őt és ő is a világot, valamint megpróbál mindenkit úgy elfogadni, ahogy van. 

Csurulya Csongor három figura bőrébe bújik az előadás alatt, megfogalmazása szerint mindegyik nagy kihívás. Nagyon fontos minden karakternél, hogy legyen idő egyik szerepből a másikba átállni, mert egyik szerep sem ruha, hanem idegrendszer és fegyelem – fogalmazott a színész. "Egyik pillanatban ölni készülök, a másik pillanatban már teljesen más vagyok" - tette hozzá. 

Habár Wass Albert jókedvűen írta le a történetet, közben fájt a szíve – erről már a darab rendezője beszélt.

– A főszereplő Mózsi 13 almafája épp a magyar-román határ között húzódik meg: 7 almafa jut Észak-Erdélyre, 6 almafa Magyarországra. Abban van a karakter forradalma, hogy leitatja az őröket és megfordítja ezt az arányt. Úgy gondolom, az embereket emlékeztetni kell bizonyos dolgokra, mert – ahogy a mondás is tartja – amit nem emelnek, az folyton süllyed. Nekünk, művészeknek az a kötelességünk, hogy mindig emelejünk – fogalmazott Kiss József.

 

Galéria

Itthon

Közút: Tovább folytatódnak a tervezett növénygondozási munkák Békésben

Ezen a héten is folytatják a növényzetgondozási munkákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei Békés megyében. A békéscsabai, a gyomaendrődi, az orosházi és a sarkadi mérnökségek területén végzett munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozásra és ideiglenes lezárásokra számíthatnak a közlekedők.
2021. március 1. 18:58
FEL