Folytatódik Tánczos Csuda Mózsi története a Békéscsabai Jókai Színházban

2023. augusztus 29. 19:25 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Wass Albert: Elvásik a veres csillag című regénye alapján készült színművével kezdődik a 2023-24-es évad a Békéscsabai Jókai Színházban. Így idén folytatódik a Tizenhárom almafából már megismert Tánczos Csuda Mózsi családjának élettörténete a teátrum Sík Ferenc Kamaraszínházában. A darabot Kiss József rendezésében szeptember 29-én láthatja először a közönség.

Már nem a Trianon utáni időszakban járunk, de a helyszín ugyanúgy Erdély, Székelyföld, ahol legalább annyira bonyolult időket élnek a székelyek 1946 után. A békéscsabai színház még a 2021-22-es évadra tervezte a Tizenhárom almafa folytatását az Elvásik a veres csillag bemutatóját.

– A tervem az volt, hogy a Tizenhárom almafa bemutatója után a következő évadban történjen meg a folytatás színrevitele, de ezt a koronavírus sajnos keresztülhúzta – hangsúlyozta Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója a darab olvasópróbáján.

A szereposztásban változások történtek, de a főszereplőt, Mózsit most is Tege Antal alakítja.

– A székelység mindig egy elnyomott helyzetben van az adott darabban, az emberek sem változnak. Szerintem a jelenlegi világpolitikai események ezt konkrétan nem befolyásolják. Azt, hogy esetleg az embereknek eszükbe jut az, hogy egy orosz elnyomásról beszélünk és most a közelünkben is zajlik egy háború az egy sajnálatos véletlen – mondta el a színművész.

Mózsi feleségét a Tizenhárom almafában még Fehér Tímea alakította, az Elvásik a veres csillagban ezt a szerepet Liszi Melinda alakítja.

– Azt gondolom, hogy nem feltétlenül fogják a nézők sem összehasonlítani a két színész játékstílusát, hanem a darabot egészében nézik majd, és azt, hogy az darabon belül a karakterek hogyan segítik vagy éppen nem segítik Mózsit – emelte ki Liszi Melinda színművész.

A díszlet jelentős mértékben megmarad a Tizenhárom almafából, csak a bábszínházi és a vásári komédiára jellemző elemeket cserélik le vadvirágos mezőre és egy szimbolikus jelentéssel bíró villanyoszlopra, mert az Elvásik a veres csillag története komorabb.

– Az Elvásik a veres csillag erősebb rendezői beavatkozást igényel, mint az előző – az olyan magától értetődő volt, természetes ügy – de itt jobban kell fogni a gyeplőt, mert könnyebben elmegy a dolog vagy tragikus irányba, vagy esetleg túl vidám lesz, túl színes lesz, – cirkuszosabb, mint az Országúton – és akkor az megint nem jó. Itt egyensúlyt kell tartani, de nagyon szép lesz és költői – fogalmazott a rendezői munkával kapcsolatosan Kiss József. 

A rendező szerint Mózsi elképesztő lelki ereje példaértékű, egy olyan ritka adottság, amely magával húzza az embereket és a legnagyobb ellenségeket is baráttá teszi. A rendező hozzátette: azok a nézők is ugyanazt az élményt kapják, akik nem ismerik a Tizenhárom almafát, mert ez egy új történet. Mint mondta: mindenki megszereti Mózsit, jól mulatnak az ötletein és nagyon megrázza őket, hogy milyen méltatlan körülmények közé kerülnek ilyen nagyszerű emberek.

 

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL