Tíz éves a sarkadi járóbeteg szakellátás

2021. szeptember 2. 12:58 | Erdei-Kovács Zsolt

A Sarkadi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ 2011. szeptember 1-jén kezdte meg működését. Az eltelt évtizedben végzett gyógyító tevékenység az ellátási területen 11 települést és mintegy 23 ezer embert érintett, amely megközelítőleg 700 ezer esetszámot jelent.

Kovács József országgyűlési képviselő ismertetése szerint 20 évvel ezelőtt született meg annak az ötlete, hogy Sarkadon önálló rendelőintézetet kellene létrehozni. Azt is elmondta, a település és környéke úgynevezett LHH-s besorolású, vagyis a leghátrányosabb helyzetben lévő térségek közé tartozik. Az volt az elsődleges cél, hogy az itt élőknek kisebb távolságokat kelljen megtenniük, ne kelljen Gyulára, Békéscsabára utazniuk egy-egy vizsgálatért, hanem helyben kaphassanak ellátást.

– A gyulai kórház igazgatójaként jelen voltam az alapkő letételekor, az építkezésen és a tíz évvel ezelőtti átadó ünnepségen is, azóta is remek az együttműködés az immár megyei hatókörűvé vált egészségügyi intézménnyel, a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Pándy Kálmán Tagkórházzal – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

 

Kovács József: húsz évvel ezelőtt született meg az ötlet

 

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott kifejtette, hogy éppen tíz évvel ezelőtt alakult ki a kormányhivatali rendszer, amely együtt fejlődött az egészségügyi ellátással.

– Nyugodtan ki lehet jelenteni, fejlődött, hiszen a közigazgatás olyan változásokon ment át az eltelt évtizedben, amely alapjaiban változtatta meg a korábbi szervezeti és feladati rendszert – mondta. Hozzáfőzte: a párhuzam megáll, hiszen itt is az volt a cél, hogy az állampolgároknak minél kevesebbet kelljen utazniuk és minél több ügyet tudjanak egy helyen, minél kevesebb hatóság közreműködésével elintézni.

 

Takács Árpád: az egészségügyi ellátórendszer a közigazgatással párhuzamosan fejlődött

 

Mokán István, a település polgármestere szerint ez a térség, kistérség bebizonyította az életképességét és bár lehet, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségek közé tartozik az országban, de egy biztos, kiváló érdekérvényesítői vannak.

– Van egy kiváló országgyűlési képviselő, egy kiváló kormánymegbízott és egy kiváló települési összefogás, amelynek a kezdetei az 1990-es évek elejére nyúlnak vissza – ismertette a polgármester, aláhúzva: az országban elsőként jött létre egy olyan társulás, amit a jogszabály több mint tíz évvel később követett le.

Azt is elmondta, hogy ezek a települések közösen látják el az orvosi ügyeleteket, közösen fejlesztik az intézményeket és közösen pályáznak akár a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), akár a most következő TOP Plusz forrásokra.

– Külön köszönet illeti a kormányt és a képviselőnket is, hiszen az elkövetkező időszakban is több száz millió forinttal tudjuk majd gazdagítani ezt az infrastruktúrát – jelentette ki Mokán István, hangsúlyozva: a 2000-es évek végén kilenc önkormányzat gondolta azt, hogy jó volna egy ilyen intézményt létrehozni és a megvalósításhoz pályázatot keresni. Tíz éve kezdték meg a működést, a tavalyi esztendőben pedig százmillió forintos nagyságrendű fejlesztést tudtak kormányzati támogatásból végrehajtani.

 

A jeles évforduló alkalmából húsz munkatársat ismertek el

 

Debreczeni Lajos, a Sarkadi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ ügyvezetője elmondta: az intézmény az eltelt évtizedben 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi óraszámban látta el a sarkadi kistérség lakosságát. Ez 11 települést és mintegy 23 ezer embert jelent. Több mint 26 ezer különféle TAJ-számú eset ellátása történt meg, amely megközelítőleg 700 ezer esetet jelent.

– A kollégák nem csupán a területi ellátási kötelezettségeknek tettek eleget, hanem az ellátási területen kívülieknek is – ismertette, hozzátéve: 2013. szeptember 1-én, pontosan nyolc évvel ezelőtt indulhatott el a Sarkadi Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda. – Az irodának köszönhetően a gyógyító tevékenység mellett folyamatosan jelen van az életünkben a megelőzés, valamint az egészségfejlesztés, egészségmegőrzés – emelte ki Debreczeni Lajos. Mint fogalmazott: mára sikerült beépülni a köztudatba és nagyon igyekeznek, hogy megóvják a kialakult értékeket. Arra fognak törekedni, hogy a következő tíz évben is hasonló eredményeket tudjanak elérni – húzta alá. A távlati tervek között szerepel az eszközpark fejlesztése és további programok megvalósítása.

A tízéves évforduló részeként 20 dolgozó munkáját ismerték el, ők emlékérmet vehettek át, valamint a későbbiekben egy emléktáblát is lelepleztek. Az intézmény több mint 30 fővel működik és 19 különféle szakellátást nyújt.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Választás, népszavazás 2022 – fontos tudnivalók

Áder János köztársasági elnök – Magyarország Alaptörvénye 2. cikk (3) bekezdésének megfelelően – az országgyűlési képviselők általános választását 2022. április 3. napjára tűzte ki. A köztársasági elnök – ugyanerre a napra – négy kérdésben országos népszavazást tűzött ki. A Békéscsabai Helyi Választási Iroda közleménye.
16:40
FEL