Átadták az új körforgalmat Sarkadon

2020. augusztus 20. 14:11 | Gyemendi Réka

Ünnepélyes keretek között adták át az új sarkadi körforgalmat szerdán. A csomópont célja, hogy a forgalom lassításával biztonságossá tegye a közlekedést. A körforgalomban egy szökőkutat is kialakítottak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban országosan több mint 526 kilométernyi út teljeskörű felújítását indította el. Békés megyében a TOP- 1.3.1-15-BS1-2016-00001 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Békés megyében I.” című projekt keretében a 4219-es jelű Furta-Gyula összekötő úton, Sarkadon körforgalom épült, valamint a körforgalomban egy szökőkutat is kialakítottak Sarkad önkormányzata és sarkadi támogatók felajánlásából.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, hogy a térségben - Sarkadon, Gyulán, Füzesgyarmaton, Szeghalmon - az elmúlt időben történő és folyamatban lévő fejlesztések jó példái annak az összefogásnak, ami a magyar kormány, a megyei önkormányzat, a települési önkormányzatok és a térség országgyűlési képviselője között van. Hozzátette, hogy a Sarkadi körforgalom kialakítása hiánypótó beruházás, és a megyében nagy igény van a fejlesztésekre.

– Nincs kis vagy nagy fejlesztés, hanem fejlesztés van. Minden fejlesztés hozzátesz ahhoz, hogy ez a megye, ez a település élhető, népességmegtartó legyen. Aki utat épít, az a jövőt építi, aki pedig a jövőt építi, ott népességmegtartó erő is van – fogalmazott a kormánybiztos hozzátéve, hogy a hamarosan megépülő 44-es úttal egy nagy vágyálmuk teljesül majd.

 

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

Kónya István, a Békés Megyei Önkormányzat területi tanácsnoka arról beszélt, hogy a fejlesztéseket mindig hosszú igényfelmérés és kutatás előzi meg és egy-egy ilyen átadónál válik nyilvánvalóvá, hogy érdemes volt dolgozni. 

 

Új körforgalmat avattak Sarkadon. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

A körforgalom ünnepélyes átadóján Mokán István, a város polgármestere elmondta: Sarkadon kiváló emberek, civil szervezetek és képviselő-testület működik, akik képesek arra, hogy együtt gondolkodjanak és közös sikereket érjenek el. 

– Míg korábban megszokhattuk, hogy egy négy éves önkormányzati ciklusban 1-1,5 milliárd forintnyi fejlesztés történik, addig az elmúlt öt esztendőben több mint tízmilliárd forintos fejlesztéseket tudtunk elindítani Sarkadon. Nem csak egy körforgalmat adtunk át, ami 367 millió forintos kivitelezési kötlséggel valósult meg. Jövőhét kedden egy majdnem másfél milliárd forintos általános iskolai beruházást,  beleértve egy városi tornacsarnok megépítését - adjuk át, néhány hét múlva közel egymilliárd forintból indul tanuszoda építés, csütörtökön pedig átadhatjuk a közel hétszázmillió forintból megépült, a kormányhivatalnak és a kormánynak köszönhető járási hivatal új épületszárnyát – sorolta a fejlesztések egy részét a polgármester.

 

Mokán István, Sarkad polgármestere. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

Mokán István, Sarkad polgármestere. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

Cserkúti András, Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a projekt részleteit mutatta be. Ismertette, hogy a beruházás 2018 és 2020 között zajlott, amely összesen tizenhárom közlekedési projektet foglalt magába a megyében. Minderre összesen három és fél milliárd forint uniós forrás állt rendelkezésre, ebből a keretből pedig 24,5 km utat építettek. Hangsúlyozta, hogy a most átadott körforgalmi csomópont az utolsó és leglátványosabb eleme a projektnek.

– A kivitelezés során a korábbi háromágú, hagyományos csomópont helyett egy négyágú, egysávos körforgalmi csomópontot alakítottunk ki, ami nagy mértékben növeli majd a közlekedés biztonságát. A csomópont egy 6,5 méteres belső és egy 12,5 méteres külső sugárral rendelkezik, hat méter széles körpáyával. A közlekedésbiztonság további eleme a gyalogos- és kerépáros védőszigetek megépítése – összegzett az igazgató.

Új körforgalmat, benne szökőkutat adtak át Sarkadon. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

Új körforgalmat, benne szökőkutat adtak át Sarkadon. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

További programok »

FEL