Természetvédelmi nyílt napok – 2018-ban három helyszínen várják a látogatókat

2018. január 4. 08:15 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is három alkalommal szervez természetvédelmi nyílt napot. Május 12-én a dévaványai Túzokfesztiválra, május 19-én Biharugrára, a Bihari Táj Napjára, szeptember 15-én pedig Kardoskútra, a Fehértó Napjára várják az érdeklődőket.

Mindhárom nagy rendezvényük célja, hogy megismertessék az adott táj természeti értékeit, és egyúttal bemutassák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tevékenységét. Ezeken a napokon a látogatóknak a védett területeket, azok élővilágát olyan perspektívából is bemutatják, amelyekre az év más időszakában nincs lehetőség. A rendezvényeken lehetőség nyílik arra is, hogy szakvezetéses botanikai és madármegfigyelő túrákon megismerhessék a térség növény- és madárvilágát. Kiegészítő programként ragadozómadár-védelmi, valamint íjász-, és solymászbemutatókat is tartanak.
A Túzokfesztiválon (Dévaványa) és a Fehértó Napján (Kardoskút) testközelből is megismerhetik a régi magyar háziállatokat: magyar szürke szarvasmarhákat, bivalyokat, racka és cigája juhokat. A Túzokfesztivál különlegessége, hogy ezen a napon a Túzokvédelmi Állomást és az ott folyó védelmi munkát is megtekinthetik az érdeklődők. A Bihari Táj Napján szakvezetéses túrákon ismerhetik meg a Biharugrai-halastavak madárvilágát, Kardoskúton pedig akár sétálhatnak is a szeptemberre már általában kiszáradó Fehér-tó szikes medrében.
A színpadon egész nap folklórműsor látható és hallhatót, a gyermekeket népi játszótér és kézműves foglalkozások várják, emellett az érdeklődőknek pónilovaglásra is lehetőségük nyílik. A természetvédelmi nyílt napokhoz minden esetben kapcsolódik a kézműves és nemzeti parki termékek vására, melyen megismerhetik és meg is vásárolhatják a helyi termelők különlegességeit, valamint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. Egyebek mellett finom mézeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, szürkemarha-kolbászt, sőt, még túzoksört is kóstolhatnak. Ebédre pedig a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarháiból készült ételekkel (gulyásleves, illetve pörkölt) várják vendégeiket.
A szervezők évről-évre igyekeznek gazdagítani a programkínálatot annak érdekében, hogy a távolabbi településekről érkező érdeklődők is megismerhessék a környék természeti értékeit. Ilyen újdonság például az interaktív elemekkel bővített Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma.

 

További programok »

Itthon

Szabó István és az ügynökmúlt árnyai

A Magyar Filmakadémia Egyesület szerdai közleménye szerint Szabó István filmrendező nem veszi át életműdíját a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén. A rendezőt a kitüntetéssel kapcsolatban többen kritizálták, ezért mondott nemet a díjátadón való megjelenésre.
18:28
FEL