Fehértó Napja: mederben sétáltak, szalmabálákon játszottak

2018. szeptember 20. 08:39 | behir

Gyönyörű napsütéses idő, izgalmas programok és érdekes látnivalók várták szeptember 15-én, Kardoskúton a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzata által közösen szervezett XIX. Fehértó Napjának vendégeit.

A természetvédelmi nyílt napra nagyszámú látogató érkezett, akik között külföldi vendég is voltak. Sokan jöttek Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból. A rendezvény három helyszínen zajlott: a Kardoskúti Pusztaközpont és Múzeumban, a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep melletti kilátónál, valamint a Fehértó területén.
 
A múzeum udvarán felállított színpadról először Lengyel György, Kardoskút polgármestere, majd dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) igazgatója köszöntötte a vendégeket.
– Az 1966 óta védett Kardoskúti Fehértó több mint 150 féle madárfaj számára biztosít fontos élőhelyet illetve a tavaszi és őszi vonulások idején táplálkozó- és éjszakázóhelyet. A darvak egyik legismertebb hazai állomáshelye. A rendezvény célja, hogy megmutassuk a látogatóknak ezt a csodálatos természeti örökséget, s beszámoljunk arról a munkáról is, melyet igazgatóságunk munkatársai végeznek ennek megóvása érdekében – mondta dr. Tirják László.
 
Mivel az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt a tó kiszáradt, így a látogatók akár a mederben is sétálhattak. Szakvezetők segítségével megismerhették a Fehértó kialakulásának történetét, növény- és állatvilágát. A kilátóból távcsövek segítségével figyelhették a madarakat, melyekből most nem sok van ugyan, de ősszel, ha az esők megtöltik a tavat, a vonuló madarak újra benépesítik majd a tájat.
 
Az állattartó telep melletti kilátónál a KMNPI régi magyar háziállatait is közelebbről megismerhették. A karámokban magyar szürke szarvasmarhákat, cigája és rackajuhokat, mangalicákat, bivalyt és szamarat is láthattak. A szalmabálákból épített alkalmi játszótéren nagy volt a nyüzsgés. A Guzsalyas Együttes a kilátó tövében sátrat állított, melyben a régi pásztorélethez kapcsolódó tárgyakat, öltözékeket mutattak be és muzsikát is szolgáltattak hozzá. Mi több, Szőke Péter, az egyesület elnöke (karikás ostor készítő népi iparművész) egy bográcsban slambucot is készített.
 
A Kardoskúti Múzeum udvarán berendezett népi játszótér nagyon népszerűnek bizonyult, akárcsak a különféle kézműves tevékenységek. Az ebédhez tizenegy bográcsban szürkemarha, kettőben pedig cigája pörkölt rotyogott. A bográcsok körül az orosházi Aranypatkó Csárda szakácsai és segítőik szorgoskodtak. Az alapanyagul szolgáló szürkemarhák és cigáják a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állományából származtak, azaz húsuk garantáltan vegyszermentes, egészséges.
 
A színpadon egész nap zajlottak a kulturális programok, a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól szórakozhattak. Az állatsimogatóban kecskék, nyulak várták a simogató kis kezeket, a ragadozómadár-védelmi bemutató keretében pedig a vándorsólyommal és a galambászhéjával is közelebbről megismerkedhettek a vendégek. Sokan ellátogattak a Hódmezei Őrzők Íjászegyesület által felállított jurtához, ahol még íjat is kaphattak a kezükbe. Népszerűnek bizonyult a Körös-szögi Hagyományőrző Csikós Egyesület bemutatója és a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumában berendezett interaktív kiállítás. Sokan vásároltak a védjegyes Nemzeti Parki Termékekből, s aki tehette, megkóstolta a Túzoksört is.
 
- Nagy örömünkre szolgált, hogy a XIX. Fehértó Napjára nagyon sok család jött el, kisebb és nagyobb gyermekekkel egyaránt. Azért is fontos ez, mert a gyermekek azok, akik a jövőben átveszik majd tőlünk a természeti értékek, örökségek megőrzésének feladatait – hangsúlyozta dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 
 

További programok »

FEL