"Természetesen a zserbó!" Sütisztorik a BMC-ből

2020. december 25. 14:42 | Csiffáry Zsuzsanna

Az ünnep mindig megkülönböztetett értékkel bír, nincs ez másképpen a sütemények szempontjából sem. A Békéscsabai Médiacentrum néhány munkatársa nyilatkozott arról, hogy melyik süteményhez ragaszkodik ezen az ünnepen a legjobban.

Karácsonykor az embereknek szükségük van a kikapcsolódásra, a pihenésre, ami valakinek a konyhában való sürgés-forgást jelenti. Ilyenkor sokan szebbnél-szebb és finomabb süteményeket készítenek a családtagoknak és barátoknak. A Békéscsabai Médiacentrum Kft. munkatársai nyilatkoznak arról, hogy ezen az ünnepen milyen süteményeket helyeznek előtérbe. 
 
– Néhány évvel ezelőtt, mikor Békéscsabára költöztem, és még épp csak kezdett kialakulni a baráti köröm, két lánnyal úgy döntöttünk karácsony előtt, hogy összejövünk egy kis sütögetésre. Igazából korábban még egyikünk sem sütött önállóan, legfeljebb a családdal, de úgy gondoltuk, hogy ez a program jó kis csapatépítés lesz, nem mellesleg bíztunk abban, hogy a magunk készítette édességeket a családunk is értékeli majd, akárhogy is sikerülnek. Úgy döntöttünk, hogy a legegyszerűbb választás talán a mézeskalács, gyorsan készen van, nagyon szép díszítéseket találtunk az interneten, így hatalmas lelkesedéssel vágtunk bele a sütemények elkészítésébe. Persze 5 perc után nevetésbe fulladt az egész, és mire a díszítésig jutottunk, addigra a legapróbb dolgokon is úgy vihogtunk, mintha a legjobb standuposokat hallgatnánk közben. Egy idő után hagytuk a szép dekorációt, inkább a vicces díszítésekre tettük a hangsúlyt, ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Az estéből azóta is tartó barátság született, a mézeskalácsokat szó nélkül elfogyasztotta a család, a sütemények készítését pedig azóta is az egyik legvidámabb emlékként őrzöm. Így hát a mézeskalács azóta a kedvenc karácsonyi sütim – fogalmazott Varga Diána főszerkesztő-helyettes.
 

 

– Nagymamám leánykori vezeték neve Hrdlicska szlovák eredetű szó; azt jelenti, hogy gerlécske. A zserbójához semmi sem fogható. Ezt a süteményt bármikor megeszem, nemcsak karácsonykor. A tótkomlósi származású pótanyósomat kerestem meg a zserbótitokkal kapcsolatban. Elmondása szerint az igazi, nagymamás zserbó rejtélye a töltelékben rejlik, azaz gazdagon kell a sütit megtölteni; és bizony a házi lekvárnak nincs párja! A nagymamáink még nem ismerték a sütőport, ezért tuti, hogy az élesztős verziót használták. És az igazi omlós tésztához, a margarin/vaj helyett házi zsírt használtak – mondta el Such Tamás szerkesztő, fotóriporter. 

 

 

– Mint ahogyan sok más családban, nálunk is  természetesen a sok más finomság mellett a mézes ízek dominálnak karácsonykor. Személyes nagy kedvencem anyukám mézes krémese, amelyet évente egyszer, csak karácsonykor készít el. Lehet bármilyen finomság az asztalon, számomra ez a sütemény adja meg az igazi nosztalgikus ünnepi hangulatot. Főzött krémmel tapasztja össze a fűszeres piskótalapot, majd magas kakaótartalmú csokoládéval önti nyakon az egészet. Mondanom se kell, mennyei. Lassan már hagyománynak számít nálunk az ünnepi mézeskalácstorta is. Lehet ez narancsos, mascarpones, marcipános, vagy gyakorlatilag bármilyen ízesítésű, az egész nagyszerűségét az adja számomra, hogy általában ketten készítjük el édesanyámmal, karácsonyi zenék hallgatása közben. A mi családunkban kihívásokat is tartogat a karácsonyi édesség, ugyanis párom ételérzékeny, többek között ki kell hagyni a sütésből a tojást, a glutént tartalmazó liszteket és az állati eredetű tejterméket is. Évek óta igyekszem tökéletesíteni a gluténmentes-vegán mézeskalács receptünket, hogy neki is teljes értékű ünnepe lehessen – mesélte el Berényi Nagy Vanda grafikus, tördelő. 

Galéria

 

További programok »

FEL