– Nagymamám leánykori vezeték neve Hrdlicska szlovák eredetű szó; azt jelenti, hogy gerlécske. A zserbójához semmi sem fogható. Ezt a süteményt bármikor megeszem, nemcsak karácsonykor. A tótkomlósi származású pótanyósomat kerestem meg a zserbótitokkal kapcsolatban. Elmondása szerint az igazi, nagymamás zserbó rejtélye a töltelékben rejlik, azaz gazdagon kell a sütit megtölteni; és bizony a házi lekvárnak nincs párja! A nagymamáink még nem ismerték a sütőport, ezért tuti, hogy az élesztős verziót használták. És az igazi omlós tésztához, a margarin/vaj helyett házi zsírt használtak – mondta el Such Tamás szerkesztő, fotóriporter.
– Mint ahogyan sok más családban, nálunk is természetesen a sok más finomság mellett a mézes ízek dominálnak karácsonykor. Személyes nagy kedvencem anyukám mézes krémese, amelyet évente egyszer, csak karácsonykor készít el. Lehet bármilyen finomság az asztalon, számomra ez a sütemény adja meg az igazi nosztalgikus ünnepi hangulatot. Főzött krémmel tapasztja össze a fűszeres piskótalapot, majd magas kakaótartalmú csokoládéval önti nyakon az egészet. Mondanom se kell, mennyei. Lassan már hagyománynak számít nálunk az ünnepi mézeskalácstorta is. Lehet ez narancsos, mascarpones, marcipános, vagy gyakorlatilag bármilyen ízesítésű, az egész nagyszerűségét az adja számomra, hogy általában ketten készítjük el édesanyámmal, karácsonyi zenék hallgatása közben. A mi családunkban kihívásokat is tartogat a karácsonyi édesség, ugyanis párom ételérzékeny, többek között ki kell hagyni a sütésből a tojást, a glutént tartalmazó liszteket és az állati eredetű tejterméket is. Évek óta igyekszem tökéletesíteni a gluténmentes-vegán mézeskalács receptünket, hogy neki is teljes értékű ünnepe lehessen – mesélte el Berényi Nagy Vanda grafikus, tördelő.