Természet, robotika és tudomány egy helyen

2022. október 8. 07:13 | Szabó Judit

Pénteken megnyílt a RoboKaland ökotudatos, digitális alkotóműhely Békéscsabán, a Szent István téren. A nyitónapon az okosotthon-szektor képviselői is részt vettek, akik programozással és bemutatókkal készültek a gyerekeknek és szüleiknek.

Ahogy a világ fejlődik, úgy a technológia is. Régebben még luxusnak számított az okos eszköz vagy az okos otthon, ám a szakemberek szerint ma már a komfort, a biztonság és az energiahatékonyság lett az elsődleges az emberek számára. Többek között ez a téma is terítékre került a RoboKaland ökotudatos, digitális alkotóműhelyének megnyitásakor. 

– Az energia mérése, illetve jobb felhasználása szempontjából az eszközök, illetve az okos otthon megoldások számos téren tudnak segíteni, akár fűtés vagy világítás szempontjából is – emelte ki  Zsák Péter szakértő.

Fotó: behir.hu

 

Mint mondta, több előnye is van az okos eszközöknek, például az, hogy távolról is lehet irányítani azokat, mindehhez "csak" internet kapcsolat és áram kell. A pénteki megnyitóra azért okos otthonok bemutatójával érkeztek, hogy bemutassák és kipróbáltassák a gyerekekkel a technikai eszközöket.

A RoboKaland egyik megálmodója elmondta, hogy már régóta tartanak gyerekeknek táborokat, előadásokat annak érdekében, hogy egy kicsit jobb világot teremtsenek a kicsik segítségével. Gajdács Krisztián elmondta, hogy eddig a nappalijában tartotta a foglalkozásokat, de már olyan sok volt az érdeklődő, hogy nagyobb helyet kellett keresni az oktatáshoz. A foglalkozás célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a pazarlásra és arra, mit lehet tenni ellene.

– Húsz évet töltöttem az iparban és azt láttam, hogy nagyon sok a pazarlás a világban. Elkezdtünk utána nézni ennek és rájöttünk, hogy több, mint ötvenmillió tonna elektronikai hulladék keletkezik évente, amelynek nem értettük az okát. Mindeközben a kislányunk két évesen már saját magának nyomtatta a színezőt úgy, hogy sosem mutattuk meg neki, hogyan kell. Rájöttünk, hogy van egy probléma, illetve egy érdeklődés, ezt a kettőt a feleségemmel összekötöttük – emelte ki a RoboKaland Ökotudatos Jövőért Nonprofit Kft. kutató, szoftver- és hardverfejlesztője.

 

Fotó: behir.hu

 

Gajdács Krisztián hozzátette, hogy a gyermekeken az látszik, hogy a technológia és a kreatív alkotás iránt nagyon érdeklődőek. Azt is látják, hogy ezek az eszközök egyébként a hulladéktelepeken végeznék, pedig javíthatóak lennének. Az alkotóműhely célja nem a profitszerzés, hanem az, hogy javítással oktassák a gyerekeket.

A szakkörökön a gyerekek nem csak megtekinthetik, hanem ki is próbálhatják, sőt, akár el is készíthetik és hazavihetik a robotokat, berendezéseket. 

További programok »

FEL