Minden elektronikai hulladékot újra hasznosítanak a RoboKaland műhelyében

2022. március 12. 09:50 | Hidvégi Dávid

Gyerekekkel közösen elektronikai hulladékból készítenek működő eszközöket a RoboKaland alapítói. A közösségi alkotóműhely tulajdonosai 2019-es indulásuk óta több tonna használhatatlannak vélt eszközt gyűjtöttek össze, amelyek mindegyikét igyekeztek újrahasznosítani a fenntarthatóság jegyében.

Gajdács Krisztiánék rengeteg hasznos eszközt készítenek gyerekeik segítségével, gyakorlatilag minden használhatatlan eszközből igyekeznek valami hasznosat kinyerni. Így lesz például az elavult nyomtatókból robotkar, a régi tévé hangszórójából bluetooth-os kihangosító.

– A növényi inkubátortól kezdve a plazma technológián át, a gravitáció és antigravitációs kísérleteken keresztül a létező legkülönbözőbb ipari és magánpraktikus felhasználásra alkalmas berendezések készülnek. Ezt mind a gyerekek készítik, mi csak asszisztálunk hozzá és igyekszünk megteremteni a lehetőségeket – mondta a RoboKaland szoftverfejlesztője

A RoboKaland alapítói több száz gyerekkel foglalkoztak eddig, köztük ötven hátrányos helyzetűvel. Az alkotóműhelyhez hatéves kortól csatlakozhatnak a gyerekek, de nemcsak az általános iskolásokat célozzák meg programjaikkal, hanem a középiskolásokat, egyetemistákat is, akik például szoftver- és hardverfejlesztést tanulhatnak.

– Sokrétű a robotika foglalkozás, amit igyekszünk a gyerekeknek bemutatni. A kézügyességet nagyon-nagyon fejleszti a foglalkozás, hiszen a rengeteg szereléssel, bütyköléssel, szerszámhasználattal fejlődik ez a készség. A finom motorikájuk is fejlődik, a gyerekek techonólógiai kompetenciájáról nem is beszélve, hiszen megtanulnak, megismernek sok olyan technológiát, amelyeket nem is láttak eddig belülről, nem tudták, hogy hogy működik – fogalmazott Gajdács-Leszkó Georgina, a RoboKaland társalapítója.

A robotikával a gyerekek problémamegoldó képessége és a kreativitása is nő – tette hozzá az alapító. A Gajdács család jelenleg a saját házában fogadja a gyerekeket, ott alakított ki alkotóműhelyt. A foglalkozásaikat szerdán és pénteken tartják, jövőbeli céljuk pedig az, hogy minél inkább felhívják a figyelmet a fenntarthatóságra, valamint az, hogy iskolákban népszerűsítsék a robotikát és annak előnyeit.

További programok »

FEL