Robotokkal ismerkedtek a gyerekek – galériával

2023. augusztus 8. 10:09 | Vincze Attila

Többek között az autógyárakban is alkalmazott robotok várták a gyerekeket hétfőn a RoboKaland nyári táborában, Békéscsabán. Az egy hétig tartó programok számos érdekességet tartogatnak a fiatal korosztály számára.

A RoboKaland Szent István téri, ökotudatos, digitális alkotóműhelyében gyűltek össze a táborozó gyerekek, ahol hétfő délelőtt például egy robot prototípusával ismerkedhettek meg. Mint ahogy a KUKA Hungária Kft. gyártásfejlesztési részlegvezetője a behir.hu-nak elmondta, a bemutatott robot egy olyan példány, amely kitűnően együtt tud működni az emberekkel. Nagy Alex kiemelte: az eszközt főleg az autóiparban és egyszerűbb műveletek elvégzésére használják a mindennapokban. 

– Az eseményre egy olyan kollaboratív robotot hoztunk el, amely arra lett kifejlesztve, hogy az emberek közelében különféle védőmechanizmusok nélkül tudjon üzemelni, vagyis az ember és robot közös együttműködését nagyon jól szimbolizálja. Ez egy relatíve új piaci trend, és azt szeretnénk, ha a gyerekek a saját bőrükön is megtapasztalhatnák ennek a robotnak a képességeit – fogalmazott. 

A rendezvényen előadást tartott Szluka András, a csorvási Edison Klub egyik tagja, aki arról a kísérletről beszélt a hallgatóságnak, amely során egy meteorológiai léggömböt juttattak fel 35 kilométer magasba. A nem mindennapi tettet egy akciókamerával is rögzítették, melyből az üzemmérnök informatikus néhány részletet is mutatott. 

 

 

– Két évvel ezelőtt már próbálkoztunk hasonlóval, amely sikerült is, de akkor felvételeket nem tudtunk készíteni, úgyhogy ennek a második körnek kimondottan a felvételkészítés volt a célja. Ezért is volt nagy az öröm, amikor visszaérkezett a földre és visszanéztük a három órás anyagot – magyarázta.

Az esemény szervezője, a RoboKaland Ökotudatos Jövőért Nonprofit Kft. pedagógusa hangsúlyozta, hogy az egyhetes táborba elsősorban a műszaki érdeklődésű, 8-10 éves gyerekeket várták, akikkel ezúttal egy kézzel készített, nagyrészt újrahasznosított alapanyagokból álló Bluetooth hangrendszert is építenek. Gajdács-Leszkó Georgina szerint fontos, hogy a gyerekek megtanulják: a régi elektronikai készülékeket újból fel lehet használni. 

– Alapvetően természettudományos robotika tábor néven működünk, de próbálunk a technológia és a természet összehangjával kapcsolatban különböző kísérleteket végezni, legyen szó kémiáról, fizikáról vagy matematikáról, megmutatva a gyerekeknek, hogy milyen érdekes lehet a tudomány, mindezt pedig az újrahasznosítás köré építjük – mondta.

A RoboKaland táborban számos érdekességgel készülnek a szervezők a héten: többek között lesz áramkörépítés, illetve rádiós tájfutás is várja majd a részvevőket.

 

Galéria

További programok »

FEL