Terméskiesésre lehet számítani Békés megyében is

2022. május 4. 13:10 | Szabó Judit

Dinnye, kukorica, búza, napraforgó. Csak néhány termés azok közül, amelyeknek már elindult a folyamata. A mezőgazdasági folyamatot egy száraz, csapadékmentes időszak előzte meg, ez is befolyással lehet majd a termésre.

Baji Sándor családi gazdálkodó 25 éve foglalkozik saját termesztésű dinnyével. Jelenleg négy hektár földterületen gazdálkodik, melyen többféle típusú görög- és sárgadinnye is megtalálható. Az őstermelő elmondta, hogy a növény, még korai szakaszában van, hiszen körülbelül másfél hete ültették ki és helyezték fóliaalagút alá.

 

Fotó: behir.hu

 

Sok folyamaton kell még átesnie a növénynek, mire a belföldi és külföldi piacokon meg tudnak jelenni. Jelenleg az alagutas rendszer szellőztetése zajlik, amely körülbelül háromhetes folyamat. Ezt követi majd az alagútrendszer elbontása és a pálcák kiszedése.

– Elég szélsőséges tavasznak néztünk elébe. A korai hidegek, a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék és a napközben megnövekedett hőmérséklet jelen helyzetben nem a legmegfelelőbb a növényeknek, de bízunk abban, hogy egy jó szezonnak nézünk elébe – emelte ki Baji Sándor.

A családi gazdálkodó hozzátette, hogy jelen pillanatban a Jordániából  és Marokkó környékéről származó dinnye van jelen a nagybani piacokon és a multicégeknél. A vállalkozó kiemelte, hogy június 25-e és július 10-e között várható az első magyar dinnye a piacokon.

A kukorica, búza és napraforgó termésekre is kihatással volt a szélsőséges időjárás. Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet igazgatóságának elnöke elmondta, hogy ez a kritikus tavaszi időjárás leginkább az őszi vetésű kalászos növényeknél, illetve az őszi káposztarepcénél okozott jelentős gondot.

 

Fotó: behir.hu

 

– A tavaszi vetésű növények, mint a kukorica, a napraforgó most kerültek a földbe. Az azóta megérkezett csapadéknak köszönhetően az ősszel elvetett növények, amelyek kibírták ezt a szárazságot, megindultak, körülbelül két hónap múlva kezdődik majd ezek betakarítása – mondta el az elnök

Hozzátette, hogy az őszi vetésű kalászos növényeknek az időjárási és gazdasági befolyásoló tényezői, körülbelül 20-25%-os terméskiesést jelentenek majd.

További programok »

FEL