Teljesen felújították a Páduai Szent Antal templom orgonáját

2021. március 30. 13:18 | Csiffáry Zsuzsanna

A békéscsabai Páduai Szent Antal templom orgonájának felújításán Sipos István orgonaépítő, hangszerész közel egy éve dolgozik. Az orgona több mint 100 éves, a hangszeren most először hajtottak végre ekkora volumenű renovációt.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Páduai Szent Antal templom pályázaton 5 millió forintot nyert az orgona felújítására. Gyakorlatilag az egész orgonát szétszedték és az elhasználódott alkatrészeket kicserélték.

 

Békéscsabai Páduai Szent Antal templom orgonája

 

A hangszert körülbelül 30 éve nem lett tisztították meg, így a takarítás és a sípok javítása, valamint hangolása történt meg – tájékoztatott a behir.hu érdeklődésére Sipos István orgonaépítő, hangszerész.

 

Sipos István, hangszerész, orgonaépítő

 

A Páduai Szent Antal templom plébánosa szerint nagyon fontos, hogy egy orgonát megbecsüljünk, mivel egy nagyon drága hangszerről van szó. Nem hiába hívják a hangszerek királynőjének, így méltó is rá, hogy 100 év után minden lehetséges hibáját kijavítsák – fogalmazott Szigeti Antal. Hozzátette: magától értetődő, hogy az orgona hibátlan javítása mindenkinek a hasznára van. A hangszert elsősorban liturgikus énekek kíséretéhez használják. A plébános reméli, hogy ezentúl sűrűbben lesznek orgona koncertek, amelyre neves orgonaművészeket hívnak meg, bízva abban, hogy minél nagyobb érdeklődésre tesz szert az orgona zene.

 

Szigeti Antal plébános

További programok »

FEL