Megújul a belvárosi katolikus templom orgonája Békéscsabán

2020. május 12. 15:31 | Tóth Bianka

A hetekben elkezdődött a békéscsabai Páduai Szent Antal-templom orgonájának felújítása. Szigeti Antal plébános megkeresésünkre elmondta, hogy az orgona több mint 100 éves, és ez idő alatt lényegi javítás nem történt még rajta.

Pályázaton nyertek 5 millió forintot az orgona felújítására - mondta el a plébános.

– Az orgona több mint 100 éves, ez idő alatt nagyobb javításon még nem esett át, csupán a pneumatikus vezérlésről tértek át az elektronikusra. Maguk a sípok, a szélládák, a membránok még mind az eredetiek, mára azonban elévültek, ezért nagyon aktuális ezek felújítása és cseréje. Gyakorlatilag az egész orgonát szétszedik, és az elhasználódott alkatrészeket kicserélik – részletezte Szigeti Antal, aki arról is tájékoztatott, hogy a hangszer felújítása december 15-ig készül el.

Ugyanakkor ez idő alatt is biztosított az orgonaszó a miséken. A plébános elmondta, hogy az orgona két manuálos, vagyis két billentyűzeten lehet játszani. A javítás is két lépcsőben folyik: amíg az egyiket szerelik, a másikon lehet játszani.

 

 

A templom orgonája 1914-ben készült el. A világhírű Rieger anyacég magyarországi leányvállalata, a Rieger Ottó nevű orgonaüzem készítette az orgonát - árulta el Sipos István hangszerész. Az orgonaépítő két hete kezdett el dolgozni a hangszer javításán. Mint mondta, egy kisebb generáljavítás történik most. Ez azt jelenti, hogy azoknak a kopó alkatrészeknek a javítása vagy cseréje történik meg, amelyek az idők folyamán elhasználódtak.

– Nagyrészt bőrből készült alkatrészekről beszélünk. Az egyik ilyen nagy alkatrész az orgona a fúvószerkezete, amelyben a levegőt tárolják. Amikor megszólal,  akkor nagy levegőmennyiségre van szüksége a hangszernek. Van egy 3-3,5 méter hosszú, majdnem 2 méter széles tárolódoboz, ami bőrözve van, tele van sűrített levegővel, és az orgona levegő-igényének függvényében föl-le mozog. Ennek a megbőrözése történik most – részletezte a hangszerész.

 

 

A másik nagy munka a membránok cseréje. Minden egyes síp alatt található egy párnácska kinézetű bőr tárgy, amelyet a levegő mozgat. Ezekből a kis membránokból közel 2000 darab szorul cserére.

Ezen kívül a hangszer teljes tisztítását, intonálását – a hangszín és hangerő beállítását –, végül pedig a hangolását is elvégzik. Sipos István érdekességképpen azt is elmondta, hogy az orgona 2226 sípot tartalmaz, valamint hogy bizonyos alkatrészek olyan régiek, mint azok, amelyek a Mátyás templom régi orgonájában voltak. 

 

További programok »

FEL