Orgonaavató koncertet rendeztek a békéscsabai katolikus templomban

2021. augusztus 14. 07:01 | Gyemendi Réka

Orgonaavató koncertet tartott a Filharmónia Magyarország a Páduai Szent Antal Belvárosi Katolikus Templomban csütörtök este. A hangverseny az országos Orgonapont egyik eleme. Ebben a sorozatban több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét.

Hazánkban rengeteg felújítandó orgona van. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kulturális Államtitkársága pedig fontosnak tartotta az orgonák ügyét, így támogatást nyújtott az ország templomaiban található hangszerek felújítására. Ebben kiemelkedik Békéscsaba, hiszen a pályázatnak köszönhetően több templom orgonáját is felújították a városban, a katolikus templomban lévő hangszert 5 millió forintból.

Szigeti Antal plébános elsőként megköszönte a támogatást, majd megáldotta az orgonát, amely csütörtök este csendült fel először.

 

 

Az orgona mögött Liszt Ferenc-díjas művészt köszönthettek az érdeklődők. Szamosi Szabolcs életét minden szempontból kitölti a zene. Nemcsak dinamikus, improvizatív játékáról híres, újító, ám a zenei hagyományokat mindig szem előtt tartó művész, de a Filharmónia Magyarország vezetőjeként a magyarországi klasszikus zenei élet egyik motorja, számtalan komolyzenei program, esemény - köztük az Orgonapont koncertsorozat - ötletgazdája és szervezője.

 

Szamosi Szabolcs

 

– Ez a sorozat régen a pécsi orgona bérlet elnevezése volt, majd később, 2010 után vált először a Dél-Dunántúlon orgonasorozattá, 2013-tól országos sorozattá azzal a céllal, hogy évről-évre minél több város minél több temploma vegyen részt rajta. Idén sikerült átlépnünk a százas álomhatárt, aminek nagyon örülök – fogalmazott a koncert előtt az orgonaművész.

Galéria


A hegedűt Gyermán Júlia szólaltatta meg, aki játszott a Rádiózenekarban, az ÁHZ-ban, a Weiner-Szász Kamarazenekarban, az Orfeo zenekarban, valamint a Pécsi Szimfonikusoknál, ez utóbbiban koncertmesterként is. Szintén koncertmesterként tevékenykedett a Jeunesse Musical nyári zenei táborában, Ligeti András vezetésével. Az Akadémián több versenyen is kiemelkedően szerepelt. 1991-ben a Zeneakadémia kamarazenei versenyén hegedűduóval, 1993-ban vonósnégyessel nyert első díjat. Számos mesterkurzuson vett részt és a világ számos országában koncertezett. A Kairosz kvartettnek megalapítása óta tagja.

 

Gyermán Júlia

 

– Nagyon régen játszottam együtt Szamosi Szabolccsal. Együtt kezdtük a pályánkat, a szárnybontogatásainkat Pécsett. A kedvenc darabjainkat választottunk ki erre a koncertre, melyeket régen még együtt tanultunk meg. Számomra ezért is különleges ez az este –  mondta el a 7.Tv stábjának a művész.

Az érdeklődők többek között Boëllmann Gótikus szvitjét és Vivaldi-Bach a moll concertoját is hallhatták a koncerten.


Képek: Fazekas Róbert

További programok »

FEL