Téli álomra készülnek a Körös-Maros Nemzeti Park állatai

2018. október 25. 12:47 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park területén is sok olyan állatfaj él, melyek télen elbújnak, bevackolják magukat és mély álomba merülnek. Néhányan közülük időnként felkelnek táplálkozni, mások csak a tavaszi napsütés hatására jönnek majd elő.

A téli álom a mérsékelt és a hideg égövi állatokra jellemző, a trópusi állatok télen sem alszanak. A hibernáció oka elsősorban nem a hideg, hanem a táplálékhiány. A madarak ezt a problémát úgy oldják meg, hogy elvonulnak délebbre, olyan helyekre, ahol találnak eleséget. A rovarok, hüllők, kétéltűek és azok az emlősök, amelyeknek tápláléka télen nem biztosított, más megoldást keresnek: álomba merülnek.
 
 
 

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Szegedi Fruzsina
 
 
A téli álomra a fajok különböző módokon készülnek fel. Az ürgék, a sünök és a pelék például a hideg beállta előtt nagyon intenzíven táplálkoznak, ezzel masszív zsírréteget szednek fel, amelyet tavaszig szépen elégetnek. Ők tehát egész télen nem kelnek fel. A mókusok hibernációja viszont nem olyan mély, ők néhányszor felébrednek, hogy táplálékot vegyenek magukhoz.
 
A rovarok teljesen üres gyomorral vészelik át a telet. Nincs szükségük táplálékra, mivel teljesen lecsökkentik életfunkcióikat. A kétéltűek és a hüllők hidegvérű állatok, tehát testhőmérsékletük a környezetüktől függ. Éppen ezért ők olyan helyet keresnek, amely biztosan nem fagy majd át. A teknősök például befúrják magukat a mocsárba, ahol csak kevés oxigént vesznek magukhoz és átalusszák a telet. Ősszel ők is sokat esznek, zsírréteget raktároznak télire. Hasonlóan cselekednek a kígyók és a siklók is.
 
 

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Szegedi Fruzsina
 
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban élő állatok közül elsőként a denevérek szenderülnek téli álomba. Már október elején csoportokba verődnek, s a hónap közepén aludni térnek, mert addigra a táplálékul szolgáló repülő rovarok is eltűnnek. A denevérek csoportosan, egymást melegítve vészelik át a hideg évszakot, s csak tavasszal kelnek fel. Október közepén nyugovóra térnek a hüllők és a kétéltűek, amelyek napfény nélkül nem tudnak meglenni. Az emlősök közül legkorábban az ürgék augusztus közepétől, a mogyorós pelék október végén, a keleti sünök november elején hajtják álomra fejüket. Végül november végén a vörös mókusok is téli álomba szenderülnek, de őket még láthatjuk néhányszor, mert időnként felkelnek táplálkozni.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 

További programok »

Környezetvédelem

ITM: Kreatív pályázat népszerűsíti a klímabarát közlekedést

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdetik közlekedési-környezetvédelmi kreatív pályázatukat "Klímabarát közlekedés mindenkiért!" címmel. A rajzokat, fotókat és egyéb alkotásokat 2020. október 20-ig, elektronikus úton lehet benyújtani.
2020. szeptember 18. 07:34
FEL